Sveti Stefan

Crkva, ostrvo i mjesto Sveti Stefan proslavili svog nebeskog zaštitnika

I ove godine na dan kada naša Sveta crkva proslavlja prenos moštiju Svetog arhiđakona i prvomučenika Stefana, u Paštrovićima je bilo molitveno i svečano – proslavljena je slava crkve, ostrva i mjesta, koje nose ime ovog Božijeg ugodnika. Praznik je započeo Svetom službom Božijom koju su u Crkvi Svetog Stefana na ostrvu služili protosinđel Kliment Boljević i nadležni paroh protojerej Dragoslav Rakić. Nakon što je po završetku Liturgije u porti crkve osveštan slavski kolač, zajedničarenje je nastavljeno slavskim posluženjem koje su pripremile članice Kola pravoslavnih sestara „Sveta Jelena Štiljanović“.

Potom je u organizaciji parohije paštrovske, vjernog naroda, Crkvenog odbora, Kola sestara i drugih dobrotvora, organizovana još jedna u nizu svečanosti i manifestacija na Svetom Stefanu, ali koja je ove godine bila nesvakidašnja i na poseban način spektakularna. Naime, zbog propisanih zdravstvenih mjera nadležnog ministarstva, Sveti arhiđakon Stefan je blagoslovio mjesto, koje po njemu nosi ime, u malo drugačijem i skromnijem obliku i darivao nesvakidašnju litiju koja je ove godine došla sa mora.

Vjerni narod samoinicijativno je organizovao pomorsku litiju svojim brodovima i barkama iz Starog grada Budve ka Svetom Stefanu. Litija je prolazeći pored lokalnih plaža blagosiljala vjerni narod koji se okupljao na obalama da primi blagoslov, pozdravi litiju i zabilježi taj jedinstveni trenutak.

Domaćini, mještani Svetog Stefana svečano i sa radošću su dočekali ovu nesvakidašnju i čudesnu litiju, koja je svojom posebnošću uveličala slavu i dane glavne godišnje svečanosti ovog primorskog mjesta. Tu, na pristaništu Svetog Stefana jedan broj učesnika litije se iskrcao i predvođeni protojerejom Borisom Radovićem, arhijerejskim namjesnikom budvanskim, čestitali su krsnu slavu crkvi, mjestu, parohu, Crkvenom odboru, Kolu sestara i vjernom narodu koji se okupio uz poštovanje propisanih zdravstvenih mjera.

Litija, koja je brodićima i čamcima krenula od Starog grada u Budvi spojila se kod ostrva Sveti Stefan sa litijom, koja je krenula iz pravca Petrovca. Nakon kratkog zadržavanja objedinjena pomorska litija je pored ostrva Sveti Stefan formirala krst od barki te svjetlosnim bakljama zasjenila more, podsjetivši na smisao mučeničkog stradanja Svetog Arhiđakona i prvomučenika Stefana i to da je vjera naša pravoslavna krstonosna i stradalna i da bez krsta i stradanja nema ni vaskrsenja.

Cjelodnevna svečanost praćena svečanom litijom kroz naselje povodom praznika Prenos moštiju Svetog arhiđakona i prvomučenika Stefana, višegodišnja je tradicija ovog mjesta koja nije izostala ni ove godine. Bilo je svečano od jutarnjih do večernjih časova, ispunjeno molitvom, radošću i veseljem, kao i bogatim kulturno umjetničkim programom. Te i takve radosti i susreta sa gostima, dragim prijateljima i saplemenicima nas je Sveti Stefan opet čudesno udostojio i obavezao da još čvršćom vjerom i bratskom ljubavlju, čuvamo naše svetinje, običaje i svečanosti.

D.R.