H.novi Promocija

Дани руске културе: Промоција књиге „Руси у Црној Гори“

Име: 13.04.2018- PROMOCIJA KNJIGE-RUSI U CRNOJ GORI; Опис: Промоција књиге-Руси у Црној Гори Тип: audio/mpeg

На програму петог дана манифестације „Дани руске духовности и културе“ промовисана је књига „Руси у Црној Гори – Руска емиграција у Црној Гори након Октобарске револуције и грађанског рата“. Књигу је приредио Зоран Локтионов у издању НВО „Цар Николај“ и предузеће „Пегаз“ из Бијелог Поља. Књига је објављена 2011. године поводом обиљежавања 300 година успостављања поличких контаката Црне Горе и Русије.

Промоцију у Херцег Новом, гдје је било највише изгнаника, приређују у години када се обиљежава вијек од Октобарске револуције. О збирци докумената говорила је књижевница Оливера Доклестић нагласивши да је ово књига туге, а много мање наслов „славе радости живота и опстанка“.

Протојереј-ставрофор Гојко Перовић, ректор Цетињске богословије, казао је да је од Адама до данас у темељу човјека да лута. Човјек је стални прогнаник. Ово руско страдање је с друге стране оплеменило средине у које су стигли. То најбоље показује примјер Боке и на то на сваким словом подсјећа и овај наслов.

Говорећи о наслову који је припремио и објавио прије седам година, а припрема и ново уз помоћ Министарства иностраних послова Руске Федерације, Зоран Локтионов је нагласио да је циљ ове публикације био да покаже гдје су данас у Црној Гори потомци руске емиграције којој и сам припада. Он је захвалио својим сарадницима, посебно Новљанки Марији Црнић Пејовић која је највише писала и од заборава отргла дио живота руске емиграције у Херцег Новом.

О овој књизи и мјесту руских прогнаника послије октобра 1917. године говорила је и Невенка Митровић, директорка Библиотеке Херцег Новог, установе која чува имена људи који су помогли и афирмисали културно-просвјетни и привредни живот Херцег Новог.