H.novi Promocija

Dani ruske kulture: Promocija knjige „Rusi u Crnoj Gori“

Ime: 13.04.2018- PROMOCIJA KNJIGE-RUSI U CRNOJ GORI; Opis: Promocija knjige-Rusi u Crnoj Gori Tip: audio/mpeg

Na programu petog dana manifestacije „Dani ruske duhovnosti i kulture“ promovisana je knjiga „Rusi u Crnoj Gori – Ruska emigracija u Crnoj Gori nakon Oktobarske revolucije i građanskog rata“. Knjigu je priredio Zoran Loktionov u izdanju NVO „Car Nikolaj“ i preduzeće „Pegaz“ iz Bijelog Polja. Knjiga je objavljena 2011. godine povodom obilježavanja 300 godina uspostavljanja poličkih kontakata Crne Gore i Rusije.

Promociju u Herceg Novom, gdje je bilo najviše izgnanika, priređuju u godini kada se obilježava vijek od Oktobarske revolucije. O zbirci dokumenata govorila je književnica Olivera Doklestić naglasivši da je ovo knjiga tuge, a mnogo manje naslov „slave radosti života i opstanka“.

Protojerej-stavrofor Gojko Perović, rektor Cetinjske bogoslovije, kazao je da je od Adama do danas u temelju čovjeka da luta. Čovjek je stalni prognanik. Ovo rusko stradanje je s druge strane oplemenilo sredine u koje su stigli. To najbolje pokazuje primjer Boke i na to na svakim slovom podsjeća i ovaj naslov.

Govoreći o naslovu koji je pripremio i objavio prije sedam godina, a priprema i novo uz pomoć Ministarstva inostranih poslova Ruske Federacije, Zoran Loktionov je naglasio da je cilj ove publikacije bio da pokaže gdje su danas u Crnoj Gori potomci ruske emigracije kojoj i sam pripada. On je zahvalio svojim saradnicima, posebno Novljanki Mariji Crnić Pejović koja je najviše pisala i od zaborava otrgla dio života ruske emigracije u Herceg Novom.

O ovoj knjizi i mjestu ruskih prognanika poslije oktobra 1917. godine govorila je i Nevenka Mitrović, direktorka Biblioteke Herceg Novog, ustanove koja čuva imena ljudi koji su pomogli i afirmisali kulturno-prosvjetni i privredni život Herceg Novog.