Maksim Vojvodic

Maksim Vojvodić

Gosti u studiju: Guslari Maksim Vojvodić i Rajo Vojinović o 14. smotri srpskih guslara Crne Gore

Ime: 31.05.2019 Narodni guslari Maksim Vojvodic i Rajo Vojinovic; Opis: Guslari Maksim Vojvodić i Rajo Vojinović o 14. smotri srpskih guslara Crne Gore Tip: audio/mpeg

Narodni guslar Maksim Vojvodić (19) iz Podgorice pobjednik je 14. Festivala srpskih guslara iz Crne Gore, koji je održan u Podgorici u organizaciji Saveza guslara „Dušanovo carstvo“ i Udruženja guslara „Mina Radović“ iz Podgorice.

Rajo VojinovicFestival je održan u kripti Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja i među 45 guslara Vojvodić se izdojio i izborom pjesme kao i samom tehnikom guslanja. Predsjednik žirija Rajo Vojinović je, gostujući u našem jutarnjem programu istakao da je Maksim sasvim zasluženo osvojio prvo mjesto.

Propozicije takmičenja previđaju da se u polufinalnoj večeri takmičari predstave sa nerimovanom pjesmom, a u finalu da izvode pjesmu po svom izboru. I stručna i laička publika saglasna je da je izbor pjesma bio jedan od glavnih razloga zbog kojih je Vojvodić ponovo odnio prvo mjesto.

Da je izbor pjesma Maksima Vojvodića bio pravi potvrđuje i Vojinović koji ističe da je jedan od elemenata koji se ocjenjuje i izbor pjesme.

U toku razgvorora sagovornici su govorili o prošlosti sadašnjosti ali i budućnosti gusala. Rajo Vojinović se prisjetio guslarskih večeri u Sarajevu koje su okupljale i do 15 000 ljudi, a naročito naglasio nastup Boška Vujačića koji je izazvao burne reakcije
Ipak, masovnost i populizam nisu donijeli mnogo toga kvalitetnog. Gusle su veoma značajne kada se pravilno koriste, ali mogu se i zloupotrijebiti – ističe Vojinović.

Ovo takmčinje je značajno i zato što se na njemu biraju predstavnici za saveznu guslarsku smotru na kojoj se predstavljaju izvođači iz svih srpskih krajeva.

U vrijeme hiperpolitizacije naše stvarnosti i gusle su postale dio političkih trvenja i nacionalnih razmirica. Srpski guslari ali i svi objektivni etnolozi nemaju dileme.

Ipak guslarska scena prepoznaje kvalitet i Vojvodić smatra da će on uvijek na pravi način otkriti talenat i vrijednost pojedinačnog izvođača bez obzira na političke stavove.