Vidovdansko Pjesnicko Bdenije U Djurdjevim Stupovima

Испред манастира Ђурђеви Ступови oдржана манифестација „Видовданско пјесничко бденије“

Име: 29.06.2019 Vl.Joanikije - Vidovdansko pjesnicko bdenije; Опис: Видовданско пјесничко бденије Тип: audio/mpeg

Испред манастира Ђурђеви Ступови, на празник Видовдан, у петак 28. јуна 2019, одржана је манифестација „Видовданско пјесничко бденије“

Владика Јоаникије је, у свом архипастирском слову, осврћући се на потписивање петиције којом се од Владе захтјева да повуче Предлог закона о слободи вјероисповијести, навео да је до сада прикупљено око 50 хиљада потписа.

Vidovdansko Pjesnicko Bdenije U Djurdjevim Stupovima 1Видовданско пјесничко бденије, које организују Епархија будимљанско-никшићка и Црквена општина Беране, благословио је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

Преосвећени Епископ је честитајући данашњи велики празник, казао да је Видовдан завјет слободе, завјет стварања, завјет храма. Наши преци су се, прије 630 година, жртвовали за своју вјеру, светиње, храмове, чиме су, по ријечима Владике Јоаникија, изашли на народну и Христову Голготу и потврдили се као народ, дозрио да носи Христов Крст.

Констатовао је да смо и у овим временима, опет, призвани, на најнепосреднији начин, да бранимо своје светиње.

Pjesnicko Bdenje„Не желимо да продубљујемо братске сукобе и подјеле, али морамо бранити наше светиње, нашу част и образ, и наше претке, и гробове, и завештања њихова. Послије оног великог Светотројичког сабора у Подгорици позвали смо наш народ да потписује један документ, тако да свако ко се осјећа позваним да се успротиви овом безакоњу, и безумљу, и неправди и непочинству, нека потпише“.

„До сада смо скупили око 50 хиљада потписа, 50 хиљада људи се именом и презименом изјаснило против овог зла. Нисмо могли све лијепо пребројати, а ова активност за одбрану наших светиња ће да потраје још, једно одређено вријеме“, казао је Преосвећени Епископ Јоаникије.

У Видовданском пјесничком бденију учествовали су пјесници: Милутин Мићовић, Бећир Вуковић, Дарко Јововић, Милица Бакрач, Тодор Живаљевић Велички, потом рецитаторка Паола Иритано, вокална солисткиња Јелена Ристић, пјевачки састав „Цар Душан Силни“, хор „Свете Мати Анастасије“.