Malagurski

Kotorani odgledali film koji je odmakao Kosovo od Uneska

Ime: 06 03 2018 U KOTORU PRIKAZAN FILM BORISA MALAGURSKOG; Opis: Kosovo momenat u civilizaciji Tip: audio/mpeg

„Kada je slavni Njegoš rekao „O Kosovo grdno sudilište iznad tebe Sodom zapušio“ vjerovatno nije ni slutio koliko će to trajati. Frapantno je da i u 21. vijeku traje grijeh započet turskim osvajanjima ovog prostora prije više vjekova, a oličen između ostalog i u rušenju hrišćanskih svetinja, manastira i crkava na Kosovu i Metohiji. Ono što je još strašnije, današnji  rušitelji žele u Unesko, i u tome su podržani od predstavnika brojnih velikih civilizacija i kultura savremeneog svijeta. Podršku ovakvom činu, koji bi se mogao uporediti sa ulaskom ISIL-a u Unesko nakon rušenja Palmire, pružila je i zvanična Crna Gora“, jedna je od impresija koju smo zabilježili sinoć u kotorskom kinu „Boka“ nakon prorojekcijie filma „Kosovo-momenat u civilizaciji“ autora Borisa Malagurskog, u organizaciji Srpskog pjevačkog društva (SPD) „Jedinstvo“ iz Kotora.

Malagurski 2Brojnoj publici, u kojoj su bili paroh kotorski i arhijerejski namjesnik bokokotorski Momčlo Krivokapić, predsjednica Skupštine opštine Kotor Dragica Perović i konzul Srbije Zoran Dojčinović, ispred uprave Jedinstva obratio se Igor Kovačević.

Režiser Boris Malagurski je kazao da se oko filma „Kosovo momenat u civilizaciji“ sve odvijalo vema brzo. „Kada je tzv. ministar spoljnjih poslova, tzv. Republike Kosovo najavio da će Kosovo da aplicira za Unesko prošle godine, morao sam da snimim nešto kako bi pokazali svijetu da oni koji su rušili kulturno i istorijsko nasljeđe, ne mogu sada da budu zaduženi i za njegovo očuvanje.

On se zahvalio SPD Jedinstvo Kotor i Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini Kotor na organizaciji sinoćnjeg događaja.

Manastir Decani

Jedan od stotina manastira i crkava koji su trenutno ugroženi na Kosovu i Metohiji je i manastir Visoki Dečani zadužbina kralja Stefana  Dečanskog i cara Dušana. Glavni neimar bio je fra Vito Kotoranin. Gradnja je završena 1335. godine, a freske su završene oko 1350. godine. Manastir je posvećen Hristu Pantokratoru i Vaznesenju Gospodnjem – Spasovdanu.