Мира Лолић Мочевић

Мира Лолић Мочевић

Мира Лолић Мочевић: “Земља је обасута новомученицима српским. Ми смо у темеље слободне Европе узидали неколико милиона Срба само у 20. вијеку. И то свијет мора да зна!!!“

Име: 23.03.2018 MIRA LOLIC MOCEVIC; Опис: Мира Лолић Мочевић-Земља је обасута новомученицима српским Тип: audio/mpeg

Поводом 19. годишњице НАТО агресије на Савезну Републику Југославију, која је почела 24. марта 1999.године и трајала 78 дана разговарали смо са новинаром и публицистом госпођом Миром Лолић Мочевић уредником документарног програма Радио-телевизије Републике Српске, која је свједок памћења страдања српског народа овог времена.

“Не дао Бог да се Срби свете, јер ко се освети тај се не посвети. Али Срби имају обавезу да не заборављају жртве које је наш народ дао. Простор постојања земаљске планете је за сва времена обасут новомученицима српским, поготово мученицима из 20. вијека. То је једна силна ријека коју ми морамо призвати у помоћ. Ово говорим као Хришћанин и као човјек. Као Хришћанин молим за њихове молитве Господу за нас, да ми не залутамо, да опстанемо и будемо јединствени. Као човјек и новинар покушавам да свијету укажем на те жртве које су наш залог за будућност. Ми смо у темељ европске слободе узидали неколико милиона Срба само у 20. вијеку. И то свијет мора да зна!!!“- каже Мира Лолић Мочевић аутор многих емисија, документарних филмова и књига о страдању српског народа.

Госпођа Лолић-Мочевић нам преноси и своје утиске из посјета Светој српској земљи Косову и Метохији, када је са екипом телевизије РТРС видјела и записала, а онда своје утиске сабрала у једну надахнуту, занимљиву и, изнад свега, поучну књигу записа “Чувари Космета“.

Разговарали смо и о њеној књизи “Душу нису убили“ у којој је описала страдање нашег народа у Босни и Херцеговини.