Mira Lolić Močević

Mira Lolić Močević

Mira Lolić Močević: “Zemlja je obasuta novomučenicima srpskim. Mi smo u temelje slobodne Evrope uzidali nekoliko miliona Srba samo u 20. vijeku. I to svijet mora da zna!!!“

Ime: 23.03.2018 MIRA LOLIC MOCEVIC; Opis: Mira Lolić Močević-Zemlja je obasuta novomučenicima srpskim Tip: audio/mpeg

Povodom 19. godišnjice NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju, koja je počela 24. marta 1999.godine i trajala 78 dana razgovarali smo sa novinarom i publicistom gospođom Mirom Lolić Močević urednikom dokumentarnog programa Radio-televizije Republike Srpske, koja je svjedok pamćenja stradanja srpskog naroda ovog vremena.

“Ne dao Bog da se Srbi svete, jer ko se osveti taj se ne posveti. Ali Srbi imaju obavezu da ne zaboravljaju žrtve koje je naš narod dao. Prostor postojanja zemaljske planete je za sva vremena obasut novomučenicima srpskim, pogotovo mučenicima iz 20. vijeka. To je jedna silna rijeka koju mi moramo prizvati u pomoć. Ovo govorim kao Hrišćanin i kao čovjek. Kao Hrišćanin molim za njihove molitve Gospodu za nas, da mi ne zalutamo, da opstanemo i budemo jedinstveni. Kao čovjek i novinar pokušavam da svijetu ukažem na te žrtve koje su naš zalog za budućnost. Mi smo u temelj evropske slobode uzidali nekoliko miliona Srba samo u 20. vijeku. I to svijet mora da zna!!!“- kaže Mira Lolić Močević autor mnogih emisija, dokumentarnih filmova i knjiga o stradanju srpskog naroda.

Gospođa Lolić-Močević nam prenosi i svoje utiske iz posjeta Svetoj srpskoj zemlji Kosovu i Metohiji, kada je sa ekipom televizije RTRS vidjela i zapisala, a onda svoje utiske sabrala u jednu nadahnutu, zanimljivu i, iznad svega, poučnu knjigu zapisa “Čuvari Kosmeta“.

Razgovarali smo i o njenoj knjizi “Dušu nisu ubili“ u kojoj je opisala stradanje našeg naroda u Bosni i Hercegovini.