Mitropolit Duklja

Mitropolit Amfilohije na Tominu nedjelju služio Svetu liturgiju na ostacima ranohrišćanske Svetinje na Duklji kod Podgorice

Ime: 15.04. 2018 MITROPOLIT DUKLJA; Opis: Mitropolit Amfilohije na Tominu nedjelju služio Svetu liturgiju na ostacima ranohrišćanske Svetinje na Duklji kod Podgorice Tip: audio/mpeg

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski G. Amfilohije služio je na Tominu nedjelju, u nedjelju 15. aprila 2018. godine, Svetu arhijerejsku Liturgiju na ostacima ranohrišćanske Svetinje na Duklji kod Podgorice.

Nakon pročitanog začala iz Svetog Jevanđelja visokopreosvećeni Mitropolit G. Amfilohije je, u liturgijskoj propovijedi, kazao da se i na ovom Svetom mjestu sabiramo da čujemo apostolsku propovijed, da budemo  jedinstveni u  zajednici sabranoj oko lomljenja hljeba i u molitvi kao što je sabrana i sabirana prva hrišćanska zajednica koja je nastavila da se sabira i ovdje na ovom Svetom mjestu, evo više od 1700 godina.

Na kraju Svetog bogosluženja Mitropolit Amfilohije je zlatnim likom Svetog Petra drugog lovćenskog Tajnovidca odlikovao Rada i Vesnu Rajković iz Podgorice, roditelje sedmoro djece koji su, prema riječima Mitropolita, ispunili onu Božiju zapovijest:,, Rađajte se i množite, napunite zemlju i vladajte njome“. Mitropolija Crnogorsko-primorska je na dar svakom, od sedmoro djece, podarila po stotinu evra.

Blagosiljajući Sabor pravoslavne djece iz svih škola vjeronauke iz Podgorice i okoline, koji je izveo vaskršnju priredbu posle Svetog bogosluženja, Mitropolit Amfilohije je rekao da se mi Hrišćani sabiramo oko Hljeba Života na Svetoj liturgiji a ne oko tomahavki i projektila kojima se ljudi ubijaju međusobno.