Mitropolit Topla

Митрополит Амфилохије на Велику суботу и Благовијести служио у Херцег Новом и обавио саборно крштење на морској риви

Име: 07.04.2018 MITROPOLIT VELIKA SUBOTA H. NOVI; Опис: Митрополит Амфилохије на Велику суботу и Благовијести служио у Херцег Новом и обавио саборно крштење на морској риви Тип: audio/mpeg

Његово високопреосвептенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је на Велику суботу и празник Благовијести Пресвете Богородице, у суботу 7. априла, Свету Архијерејску Литургију у цркви Вазнесења Господњег на Топлој у Херцег Новом.

На почетку Светог Богослужења Високопреосвећени Митрополит Амфилохије је у првине монашког образа обукао послушнике манастира Савина Сава и Божидара којима је пожелио да достојно носе свештене хаљине у које су обучени и да буду истинске слуге Бога вишњега и себе предају попут првих апостола Христу Богу на дар.

Након прочитаног зачала из Светог Јеванђеља Митрополит Амфилохије је сабране вјернике поучио ријечима литургијеке проповиједи у којој је казао да је Велика субота велики дан, а да је ове године утолико већи јер прослављамо и Благовијести, које наговјештавају рођење по тијелу Господа Бога и Спаса нашега Исуса Христа.

,,Велика субота је дан у који се сабирају сви дани, од оних првих дана у којима је Господ створио свијет за шест дана а седнми дан оставио за одмор. Али ово је и субота у којој се навршава пуноћа оног новог стварања новог човјека кроз Христа Богочовјека“- рекао је Митрополит Амфилохије.

Митрополит Амфилохије је додао да је Васкрсење Христово које сјутра прослављамо квасац новога живота док је управо Велика субота свједок свега тога.

На крају Свете Литургије Митрополит Амфилохије је у бесједи говорио о значају манифестације ,,Дани руске културе и духовности“ која ће се одржати у Херцег Новом од 7.-14. априла.

Манифестацију “Дани руске културе и духовности“ благословиће у вечерњим сатима Митрополит Амфилохије. Седмодневни програм посвећен очувању братских веза два народа организује Црквена општина топаљско-херцегновска, Туристичка организација Херцег Нови и ЈКУ „Херцег фест.

По завршетку Светог Богослужења Митрополит Амфилохије и свештенство обавили су саборно крштење дјеце и одраслих на морској риви