Mitropolit Topla

Mitropolit Amfilohije na Veliku subotu i Blagovijesti služio u Herceg Novom i obavio saborno krštenje na morskoj rivi

Ime: 07.04.2018 MITROPOLIT VELIKA SUBOTA H. NOVI; Opis: Mitropolit Amfilohije na Veliku subotu i Blagovijesti služio u Herceg Novom i obavio saborno krštenje na morskoj rivi Tip: audio/mpeg

Njegovo visokopreosveptenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije služio je na Veliku subotu i praznik Blagovijesti Presvete Bogorodice, u subotu 7. aprila, Svetu Arhijerejsku Liturgiju u crkvi Vaznesenja Gospodnjeg na Toploj u Herceg Novom.

Na početku Svetog Bogosluženja Visokopreosvećeni Mitropolit Amfilohije je u prvine monaškog obraza obukao poslušnike manastira Savina Sava i Božidara kojima je poželio da dostojno nose sveštene haljine u koje su obučeni i da budu istinske sluge Boga višnjega i sebe predaju poput prvih apostola Hristu Bogu na dar.

Nakon pročitanog začala iz Svetog Jevanđelja Mitropolit Amfilohije je sabrane vjernike poučio riječima liturgijeke propovijedi u kojoj je kazao da je Velika subota veliki dan, a da je ove godine utoliko veći jer proslavljamo i Blagovijesti, koje nagovještavaju rođenje po tijelu Gospoda Boga i Spasa našega Isusa Hrista.

,,Velika subota je dan u koji se sabiraju svi dani, od onih prvih dana u kojima je Gospod stvorio svijet za šest dana a sednmi dan ostavio za odmor. Ali ovo je i subota u kojoj se navršava punoća onog novog stvaranja novog čovjeka kroz Hrista Bogočovjeka“- rekao je Mitropolit Amfilohije.

Mitropolit Amfilohije je dodao da je Vaskrsenje Hristovo koje sjutra proslavljamo kvasac novoga života dok je upravo Velika subota svjedok svega toga.

Na kraju Svete Liturgije Mitropolit Amfilohije je u besjedi govorio o značaju manifestacije ,,Dani ruske kulture i duhovnosti“ koja će se održati u Herceg Novom od 7.-14. aprila.

Manifestaciju “Dani ruske kulture i duhovnosti“ blagosloviće u večernjim satima Mitropolit Amfilohije. Sedmodnevni program posvećen očuvanju bratskih veza dva naroda organizuje Crkvena opština topaljsko-hercegnovska, Turistička organizacija Herceg Novi i JKU „Herceg fest.

Po završetku Svetog Bogosluženja Mitropolit Amfilohije i sveštenstvo obavili su saborno krštenje djece i odraslih na morskoj rivi