Mitropolit Amfilohije

Cvijeti – slava manastira Zlatica, Liturgiju služio Mitropolit Amfilohije

Ime: 01.04. 2018 MITROPOLIT ZLATICA; Opis: Slava manastira Zlatica Tip: audio/mpeg

Svetom arhijerejskom liturgijom, slavskom Litijom, blagosiljanjem slavskog kolača i prazničnim programom djece polaznika podgoričkih škola vjeronauke i djece sa Kosova i Metohije, u podgoričkom prigradskom naselju Zlatica danas je toržestveno proslavljen praznik Ulazak Gospoda Isusa Hrista u Jerusalim – Cvijeti, slava manastira i ranohrišćanske svetinje na Zlatici.

Načalstvovao je Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije, a sasluživalo mu je sveštenstvo podgoričkih protoprezviterijata.

Svetkovini su i ove godine prisustvovala djeca sa Kosova i Metohije.

Vladika je u toku Liturgije miropomazao novokrštene sluge Božje Tijanu i Ivana.

U liturgijskoj propovijedi nakon čitanja Jevanđelja Mitropolit Amfilohije je rekao da je današnji dan jedini radosni dan u Hristovom zemaljskom životu.

„I jedini put kada su jevrejska djeca pjevala pjesmu ‘Osana’… Inače, neprekidno su mu prijetili da će ga ubiti. Gonili su ga i progonili, eto, i u to vrijeme, na šest dana prije Pashe, koju su Jevreji slavili od vremena proroka Mojsija“, rekao je Vladika.

Mitropolit crnogorsko-primorski je kazao da je Gospod tada ušao u Jerusalim znajući gdje ide i kako ide i šta će se sa Njim dogoditi.

„Nedjelja koja dolazi je nedjelja Njegovog stradanja, koja vrhuni u tajni Hristovog vaskrsenja. I sva istorija Crkve Božije, do današnjega dana je u znaku Njegovog stradanja, Njegovog raspeća i Njegovog vaskrsenja. I sva istorija ovoga svetoga mjesta, na kome smo se sabrali je u znaku stradanja i vaskrsenja Hristovog“, kazao je Mitropolit Amfilohije.

Vladika Amfilohije je naglasio da je Crkva Hristova stradala kroz vjekove, a naročito u dvadesetom vijeku.

„Danas više strada nego ikada u toku dvije hiljade godina. Nekad hrišćanski narodi sve manje su hrišćanski narodi. Sve više postaju idoloslužitelji, idolopoklonici. Klanjaju se sebi i svojim lažnim idejama i ideologijama. Taj otrov, evo, polako dolazi i prema nama. Ali, moćna je Božja sila, moćna je Božja svetinja, nerazoriva je svetinja Božja i neuništivo je ime Božje“, kazao je Mitropolit Amfilohije.

Nakon svetog pričešća, temelje zlatičke svetinje ophodila je slavska Litija, u kojoj su, po drevnom običaju nošene palmove i maslinove grančice, a onda je Vladika sa sveštenstvom blagosiljao slavski kolač.

Vladika je čestitao slavu sabranoj djeci i svoj djeci svijeta.

„Danas je dječji praznik. Tako treba da bude. A ovdje je centar te proslave, u ovoj drevnoj svetinji, gdje se mi sabiramo“, rekao je Mitropolit Amfilohije.

Vladika je posebno pozdravio djecu s Kosova i Metohije.

„Dobro nam došli Kosovci da nas ohrabrite. Bez Kosova i Kosovaca Crna Gora postaje metiljava. Tako je to bilo od pamtivijeka, tako je i danas. Ne Crna Gora, nego njena vlast je postala metiljava. Ali, daće Bog, pa će i ona da se popravi“, rekao je Vladika Amfilohije.

Potom su djeca podgoričkih škola vjeronauke priredila praznični program.

Djeca s Kosova i Metohije izvela su splet kosovskih pjesama i igara.

Potom je priređena slavska trpeza hrišćanske ljubavi.

Na Zlaticu je tada stigao i Episkop zvorničko-tuzlanski g. Fotije, koji je jutros posjetio manastir Ostrog, a potom i manastir Ćelija piperska.

Na kraju je Mitropolit Amfilohije rekao da prisustvo djece s Kosova i Metohije i Vladike Fotija ovogodišnju slavu na Zlatici čini posebnom.

„Ona tako objedinjuje svu našu Crkvu i sav naš narod. A to nije slučajno, jer je ovo jedna od najstarijih svetinja naše Crkve pravoslavne i našega naroda, od vremena cara Justinijana“, poručio je Mitropolit Amfilohije.