Mitropolit Akatist

Mitropolit Amfilohije u ponoć čitao Akatist Svetom Vasiliju Ostroškom u prisustvu više hiljada vjernika

Ime: 12.05.2018. MITROPLIT AKATIST OSTROG; Opis: Mitropolit Amfilohije u ponoć čitao Akatist Svetom Vasiliju Ostroškom Tip: audio/mpeg

Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski G. Amfilohije, tradicionalno, čitao je u ponoć na praznik Svetog Vasilija Ostroškog Čudotovrca, u noći između petka i subote Akatist Svetitelju, pored njegovih čudotvornih moštiju u crkvi Vavedenja Presvete Bogorodice.

OstrogRiječi Akatista, kojim proslavljamo, hvalimo i kojim se molimo Ostroškom Čudotvrcu, slušalo je više hiljada vjernika sabranih pod ostroškim gredama u čast Svetog Vasilija.

Obraćajući se sabranima, Mitropolit Amfilohije je između ostalog rekao da je Svetovasilijevski sabor jedinstven u svijetu.

-Ni na jednom kontinentu nema ovakvog sabranja kao što je ovo sabranje oko Svetog Vasilija Ostroškog. Pomolismo se za zdravlje, spasenje, očišćenje i pokajanje svih nas ovdje sabranih, svih naših srodnika po duhu i tijelu, za zdravlje i spasenje svih onih koji ištu pomoć od Gospoda, a toliko ih danas ima u ovome svijetu  – kazao je Mitropolit Amfilohije i rekao da su iz svih krajeva svijeta došle duše gladne i žedne Boga živoga, Njegove pravde, dobrote i ljubavi.

On je podsjetio da je Sveti Vasilije bio izmiritelj koji je pomirio zavađenu braću.

-Pomolismo se da i sada izmiri sve zavađene, da zbratimi razbraćene, da oveseli tužne, ukroti samovoljne i iscijeli bolne silom Duha Svetog koji se uselio u njegove svete Mošti – kazao je Mitropolit Amfilohije i dodao da su ljudi zavađeni od vremena Kaina i Avelja.

Bratoubistvo se, nažalost, nastavilo kroz svu istoriju roda ljudskoga, a i naša zemlja je zatrovana bratoubistvom.

-Posebno u našoj Crnoj Gori, našem narodu, ubijala su se braća. Bratska mržnja i bratske diobe se pojačavaju i danas. Ali, Sveti Vasilije Ostroški je i za svoga života, a radi to i danas, mirio razbraćenu braću, vraćao mir i prizivao sve njegove savremenike na bratsku ljubav, a priziva i nas koji smo se ove svete noći sabrali na bratsku ljubav, da oprostimo jedni drugima. Priziva Sveti Vasilije Crnu Goru i sav naš narod i svu Evropu priziva, da se brat vrati bratu, da oprosti bratu, na način kao što je on to činio i kao što neprekidno čini do danas – kazao je Mitropolit Amfilohije.

Potom je u crkvi Časnog Krsta u Gornjem Ostrogu služena prva praznična Liturgija, kojom je načalstvovao arhimandrit Danilo nastojatelj manastira Svetog Save pod Orlinom.

U ranim jutarim časovima, u crkvi Vavedenja Presvete Bogorodice pored moštiju Svetog Vasilija, Svetu Arhijerejsku Liturgiju služio je Njegovo Preosveštenstvo novoizabrani Episkop buenosajreski i centralno-južnoamerički G. Kirilo sa sveštenstvom.