4

Максим Војводић освојио је прво мјесто и звање народног гуслара на 44. Савезном фестивалу гуслара

Име: 28.10.2021- razgovor sa maksimom vojvodicem; Опис: Максим Војводић освојио је прво мјесто и звање народног гуслара на 44. Савезном фестивалу гуслара Тип: audio/mpeg

На 44. Савезном фестивалу гуслара Србије, Црне Горе и Републике Српске, који је одржан 22. и 23. октобра, у Пријепољу, Максим Војводић, члан Гусларског друштва „Војвода Мина Радовић“ из Подгорице освојио је прво мјесто и звање народног гуслара

 

Организатори овогодишњег фестивала били су: Савез српских гуслара и Гусларско друштво „Милешевац“ из Пријепоља, а покровитељи Министарство културе и информисања Републике Србије и Општина Пријепоље.

Прве вечери наступила су 34 гуслара између којих је стручна комисија оцијенила и одабрала њих 20 за наступ у финалној вечери. У стручном жирију, који је оцјењивао сваког појединачно, били су: Саша Лакетић, Рајо Војиновић, проф. др Саво Марковић, Драган Аћић, Владисав Јововић и техничка комисија: Раде Црногoрац, Крсто Анђелић, Драган Васојевић и Жељко Чуровић.

У појединачној конкуренцији, уз првопласираног Максима Војводића, друго мјесто припало је Витомиру Арсенићу, из Друштва гуслара „Раде Јамина“, Вишеград, а треће Здравку Кнежевићу, члана Друштва гуслара „Лазар Сочица“, Плужине. Друштво гуслара „Војвода Мина Радовић“, из Подгорице је освојило прво екипно мјесто.

То је био разлог да поразгорамо са Максимом Војводићем, који је навео да је то друго узастопно прво мјесто које је заузео, претходно је било у Беранама 2019.  када је стекао звање народни гуслар, а како прошле године није било такмичења звање му је званично уручено овом приликом.

„Звање народни гуслар је нешто највеће што гуслар може достићи у гусларству и том такмичарском дијелу. То звање не може добити свако, иако сви ми гусламо народу и самим тим смо народни гуслари, али то је посебно звање, установљено прије 20-ак и више година. То звање има око 40 гуслара, уопште, тако да сам веома почаствован, ето, један сам од најмлађих, дакле, посебна је част, али и обавеза бити народни гуслар и савезни првак“, рекао је за Радио Светигору Максим Војводић.

Он у Друштву црногорско-руског пријатељства „Свети Георгије“ у Никшићу води школу гусала, чија три млада члана су недавно освојила три прва мјеста на Фестивалу младих гуслара Црне Горе.

Са Максимом Војводићем је разговарала Сенка Чоловић Шумић.