4

Maksim Vojvodić osvojio je prvo mjesto i zvanje narodnog guslara na 44. Saveznom festivalu guslara

Ime: 28.10.2021- razgovor sa maksimom vojvodicem; Opis: Maksim Vojvodić osvojio je prvo mjesto i zvanje narodnog guslara na 44. Saveznom festivalu guslara Tip: audio/mpeg

Na 44. Saveznom festivalu guslara Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, koji je održan 22. i 23. oktobra, u Prijepolju, Maksim Vojvodić, član Guslarskog društva „Vojvoda Mina Radović“ iz Podgorice osvojio je prvo mjesto i zvanje narodnog guslara

 

Organizatori ovogodišnjeg festivala bili su: Savez srpskih guslara i Guslarsko društvo „Mileševac“ iz Prijepolja, a pokrovitelji Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Opština Prijepolje.

Prve večeri nastupila su 34 guslara između kojih je stručna komisija ocijenila i odabrala njih 20 za nastup u finalnoj večeri. U stručnom žiriju, koji je ocjenjivao svakog pojedinačno, bili su: Saša Laketić, Rajo Vojinović, prof. dr Savo Marković, Dragan Aćić, Vladisav Jovović i tehnička komisija: Rade Crnogorac, Krsto Anđelić, Dragan Vasojević i Željko Čurović.

U pojedinačnoj konkurenciji, uz prvoplasiranog Maksima Vojvodića, drugo mjesto pripalo je Vitomiru Arseniću, iz Društva guslara „Rade Jamina“, Višegrad, a treće Zdravku Kneževiću, člana Društva guslara „Lazar Sočica“, Plužine. Društvo guslara „Vojvoda Mina Radović“, iz Podgorice je osvojilo prvo ekipno mjesto.

To je bio razlog da porazgoramo sa Maksimom Vojvodićem, koji je naveo da je to drugo uzastopno prvo mjesto koje je zauzeo, prethodno je bilo u Beranama 2019.  kada je stekao zvanje narodni guslar, a kako prošle godine nije bilo takmičenja zvanje mu je zvanično uručeno ovom prilikom.

„Zvanje narodni guslar je nešto najveće što guslar može dostići u guslarstvu i tom takmičarskom dijelu. To zvanje ne može dobiti svako, iako svi mi guslamo narodu i samim tim smo narodni guslari, ali to je posebno zvanje, ustanovljeno prije 20-ak i više godina. To zvanje ima oko 40 guslara, uopšte, tako da sam veoma počastvovan, eto, jedan sam od najmlađih, dakle, posebna je čast, ali i obaveza biti narodni guslar i savezni prvak“, rekao je za Radio Svetigoru Maksim Vojvodić.

On u Društvu crnogorsko-ruskog prijateljstva „Sveti Georgije“ u Nikšiću vodi školu gusala, čija tri mlada člana su nedavno osvojila tri prva mjesta na Festivalu mladih guslara Crne Gore.

Sa Maksimom Vojvodićem je razgovarala Senka Čolović Šumić.