Svetosavska akademija Herceg Novi

Одржана Светосавска академија у Херцег Новом

Име: 28.01.2018 SVETOSAVSKA AKADEMIJA HERCEG NOVI OTAC IGOR SVETOSAVSKA BESJEDA; Опис: Одржана Светосавска академија у Херцег Новом Тип: audio/mpeg

У херцегновској дворани “Парк”, синоћ, на празник Светог Саве одржана је традиционална светосавска академија.

У програму су узели учешћа дјеца са вјеронауке и црквени хорови “Свети Сава” из Херцег Новог, “Рождество” из Бијеле, “Свети Василије Острошки” из Кумбора, народни гуслар Никола Биговић.

На сцени је изведен музичко-сценски приказ који су извели лумци Горан Славић, Жељко Вавић, Матија Јањић и Ивана уз пратњу Вујичић, КУД “Илија Кишић”, и Етно Групе.

Сценарио и режију урадио је др Слободан Јањић, камернан Ернесто Коларић а звучне ефекте уредио је Бојан Цицак. Наратор је била Александра Миљанић.

Свечану светосавску бесједу у оквиру програма и музичко-сценског приказа, говорио је свештеник Игор Балабан, парох цетињски.

На академији поред бројног вјерног народа присуствовало је свештенство архијерејског протопрезвитеријата херцегновског, представници културног и јавног живота, међу којима, градоначелник Херцег Новог г. Стеван Катић и потпредсједник г. Милош Коњевић, конзул Републике Србије у Херцег Новом г. Зоран Дојчиновић и други.

У току академије прочитана су имена добитника награда које додјељује СПКД “Просвјета” из Херцег Новог за најбоље радове ученика Основних школа из Боке Которске, на овогодишњу тему “Зашто је славан Свети Сава”.
Награду за животно дјело је добила професор српско-хрватског језика и књижевности и руског језика и књижевности Радмила Бендераћ из Херцег Новог.

На крају академије сви присутни отпјевали су Химну Светом Сави.

Александар Вујовић