Svetosavska akademija Herceg Novi

Održana Svetosavska akademija u Herceg Novom

Ime: 28.01.2018 SVETOSAVSKA AKADEMIJA HERCEG NOVI OTAC IGOR SVETOSAVSKA BESJEDA; Opis: Održana Svetosavska akademija u Herceg Novom Tip: audio/mpeg

U hercegnovskoj dvorani “Park”, sinoć, na praznik Svetog Save održana je tradicionalna svetosavska akademija.

U programu su uzeli učešća djeca sa vjeronauke i crkveni horovi “Sveti Sava” iz Herceg Novog, “Roždestvo” iz Bijele, “Sveti Vasilije Ostroški” iz Kumbora, narodni guslar Nikola Bigović.

Na sceni je izveden muzičko-scenski prikaz koji su izveli lumci Goran Slavić, Željko Vavić, Matija Janjić i Ivana uz pratnju Vujičić, KUD “Ilija Kišić”, i Etno Grupe.

Scenario i režiju uradio je dr Slobodan Janjić, kamernan Ernesto Kolarić a zvučne efekte uredio je Bojan Cicak. Narator je bila Aleksandra Miljanić.

Svečanu svetosavsku besjedu u okviru programa i muzičko-scenskog prikaza, govorio je sveštenik Igor Balaban, paroh cetinjski.

Na akademiji pored brojnog vjernog naroda prisustvovalo je sveštenstvo arhijerejskog protoprezviterijata hercegnovskog, predstavnici kulturnog i javnog života, među kojima, gradonačelnik Herceg Novog g. Stevan Katić i potpredsjednik g. Miloš Konjević, konzul Republike Srbije u Herceg Novom g. Zoran Dojčinović i drugi.

U toku akademije pročitana su imena dobitnika nagrada koje dodjeljuje SPKD “Prosvjeta” iz Herceg Novog za najbolje radove učenika Osnovnih škola iz Boke Kotorske, na ovogodišnju temu “Zašto je slavan Sveti Sava”.
Nagradu za životno djelo je dobila profesor srpsko-hrvatskog jezika i književnosti i ruskog jezika i književnosti Radmila Benderać iz Herceg Novog.

Na kraju akademije svi prisutni otpjevali su Himnu Svetom Savi.

Aleksandar Vujović