Otac Bojan Radunović

O. Bojan Radunović: U Gusinju ne vladaju zakoni ove države, već neki drugi zakoni

Ime: 14.07.2020 Otac Bojan Radunovic; Opis: Crna Gora je, očigledno, odlučila da zarati sa Svetim Vasilijem Tip: audio/mpeg

Na Pavlovdan, odnosno dan državnosti Crne Gore, izvršen je vandalski čin nad svetinjom Svetog Vasilija Ostroškog kod Gusinja.

Ostrašćeni Albanci brusilicama su skinuli i odnijeli nedavno postavljenu kapiju i ogradu oko crkvišta Svetog Vasilija Ostroškog u Martinovićima kod Gusinja koje se neprestano nalazi na udaru vandala, dok Centar bezbjednosti ništa nije preduzeo da se tome stane na kraj.

Ovo nije prvi napad na ovu Svetinju i nadležnog paroha sveštenika Bojana Radunovića, kome je čak prijećeno i smrću, koji je za Radio ,,Svetigoru“ govorio o stradanju svetinje i svom lično.

Vandalski Cin U MartinovicimaOtac Bojan je juče otišao da prijavi slučaj policiji koji je prethodno, po prijavi predsjednika Crkvene opštine, okarakterisan kao ,,teška krađa“ dok je u pitanju vandalski čin, upad na tuđi posjed, skrnavljenje vjerskog objekta, pritisak na pravoslavni živalj sa namjerom da se u sred naše Crne Gore, ne smije otići do crkve i Bogu pomoliti mišljenja je otac Bojan. Sveštenik Radunović je, s obzirom da je juče bio neradni dan, pozvan da dođe danas u 10 časova što je otac Bojan i učinio. Rečeno mu je da će ,,vidjeti“ sa mještanima sela da se oni okupe i dogovore da dozvole pravoslavnima da se neometano mogu okupljati oko svoje svetinje, što govori da u ovom kraju ne vladaju zakoni držane Crne Gore već neki drugi zakoni.

Sve ovo oca Bojana podsjeća na dešavanja na Kosovu i Metohiji koja su prethodila ratnim sukobima.

“Veliko je gonjenje Hrišćana u ovom kraju. Dovoljno je da nosite pravoslavno ime i da vam u ovom dijelu nije dozvoljeno da živite s mirom“-kaže otac Bojan.

Jerej Bojan Radunović kaže da se pravoslavni živalj ovog kraja ne osjeća sigurno da ode do crkve, a u prilog tome navodi i nedavni slučaj kada je jednu staricu vrijeđala grupa albanskih mladića. Tragično je što se i ovaj vandalizam desio na veliki državni praznik – Dan državnosti Crne Gore.

Crkva Svetog Vasilija Ostroškog je osveštana 1938. a srušena 1941. Od nje su ostale samo zidine visine jednog metra u čitavoj osnovi, koje i sada postoje. Rušili su je oni čiji potomci sada ne dozvoljavaju da se ova pravoslavna svetinja obnovi.

Slobodanka Gridinić