Mitropolt Budva

Почели „Љубишини дани“

У Будви је данас почела дводневна традиционална манифестација „Љубишини дани“, посвећена очувању лика и дијела књижевника и политичара Стефана Митрова Љубише(1822–1878), знаменитог Будванина и Паштровића.

Манифестацију је благословио Његово Високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије који је у свом поздравном обраћању истакао да је Стејапан Митров Љубиша  једна од најзначајнијих  личности у нашој 140 годишњој историји, значајан не само за Будву, Боку которску гдје се родио и живио, гдје очекује трубе Судњега дана са гробом који се овдје налази, него и много шире од Будве.

 

У музичком дијелу програма наступило је  Српско пјевачко друштво „Јединство“ из Котора (основано 1839) , чији је Стефан Митров Љубиша био почасни члан.

Програм овогодишњих „Љубишиних дана“, који се одржавају у 140. годишњици од смрти Стефана Митрова Љубише обухвата дводневни међународни научни симпозијум, представљање књига и отварање изложбе фотографија.

Промоција новог издања “Скочиђевојке”, биће уприличена у Модерној галерије, вечерас у 19 часова.  Другог дана манифестације у 19 часова, у спомен дому “Црвена комуна” у Петровцу, биће отворена изложба “Свадбени споменар Паштровића”.

Манифестација „Љубишини дани“ одржава се у организацији ЈУ Музеји и галерије Будве, а уз подршку Општине Будва, локалне туристичке организације, јавних предузећа и других привредних субјеката ове општине.

Митрополит  Амфилохије јутрос је  Стјепану Митрову Љубиши служио помен на гробу у порти Цркве Св. Тројице у Старом граду у Будви.