Mitropolt Budva

Počeli „Ljubišini dani“

U Budvi je danas počela dvodnevna tradicionalna manifestacija „Ljubišini dani“, posvećena očuvanju lika i dijela književnika i političara Stefana Mitrova Ljubiše(1822–1878), znamenitog Budvanina i Paštrovića.

Manifestaciju je blagoslovio Njegovo Visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije koji je u svom pozdravnom obraćanju istakao da je Stejapan Mitrov Ljubiša  jedna od najznačajnijih  ličnosti u našoj 140 godišnjoj istoriji, značajan ne samo za Budvu, Boku kotorsku gdje se rodio i živio, gdje očekuje trube Sudnjega dana sa grobom koji se ovdje nalazi, nego i mnogo šire od Budve.

 

U muzičkom dijelu programa nastupilo je  Srpsko pjevačko društvo „Jedinstvo“ iz Kotora (osnovano 1839) , čiji je Stefan Mitrov Ljubiša bio počasni član.

Program ovogodišnjih „Ljubišinih dana“, koji se održavaju u 140. godišnjici od smrti Stefana Mitrova Ljubiše obuhvata dvodnevni međunarodni naučni simpozijum, predstavljanje knjiga i otvaranje izložbe fotografija.

Promocija novog izdanja “Skočiđevojke”, biće upriličena u Modernoj galerije, večeras u 19 časova.  Drugog dana manifestacije u 19 časova, u spomen domu “Crvena komuna” u Petrovcu, biće otvorena izložba “Svadbeni spomenar Paštrovića”.

Manifestacija „Ljubišini dani“ održava se u organizaciji JU Muzeji i galerije Budve, a uz podršku Opštine Budva, lokalne turističke organizacije, javnih preduzeća i drugih privrednih subjekata ove opštine.

Mitropolit  Amfilohije jutros je  Stjepanu Mitrovu Ljubiši služio pomen na grobu u porti Crkve Sv. Trojice u Starom gradu u Budvi.