Dragovoljići pomen

Pomen mještanima Dragovoljića stradalim od okupatora u Prvom svjetskom ratu

Ime: 18.02.2018 DRAGOVOLJICI POMEN; Opis: "18.02.2018_DRAGOVOLJICI POMEN". Objavljeno: 2018. Tip: audio/mpeg

DragovoljićiNa siropusnu subotu i praznik Prepodobnog Isidora Pelusiota, 17. februara 2018, u manastiru Vaznesenja Gospodnjeg u Dragovoljićima kod Nikšića služena je sveta Liturgija. Sveštenstvo je, u prisustvu vjernog naroda, odslužilo pomen mještanima Dragovoljića koji su, prije tačno sto godina, stradali od okupatora u Prvom svjetskom ratu.

Liturgijom je načalstvovao jeromonah Jeftimije (Škuletić), iguman Pivskog manastira, a sasluživali su mu: protojerej Miodrag Todorović, paroh rubeško-humački, jeromonah Arsenije (Samardžić), iguman manastira Kosijerevo i đakon dr Nikola Marojević.

U evharistijskom sabranju molitveno je učestvovao vjerni narod ovog kraja, kojima se riječima liturgijske propovjedi obratio o. Nikola Marojević.

Dragovoljići 2

Po odsluženoj Liturgiji, u kojoj su brojni vjernici pristupili Svetoj Tajni pričešća, sveštenstvo je obavilo pomen za pokoj duša sveštenika Milovana Popovića i drugih sa njim mučenički stradalih tokom Prvog svjetskog rata, čiji zemni ostaci počivaju pored manastirske crkve u Dragovoljićima.

Na otpor koji su austrougarskom okupatoru pružili mještani Dragovoljića i drugih sela, braneći svoje otačastvo, vjeru, jezik, čast i obraz Crne Gore, podsjetio je protojerej Miodrag Todorović.

Zajedničarenje je nastavljeno u manastirskoj gostoprimnici uz trpezu hrišćanske ljubavi.