Savindan Berane

Praznik Svetog Save molitveno i saborno proslavljen u manastiru Đurđevi Stupovi

Ime: 28.01.2018 SAVINDAN DJURDJEVI STUPOVI VLADIKA JOANIKIJE I MITROPOLIT ARISTARH; Opis: Tip: audio/mpeg

Praznik Svetog Save, Prvog Arhiepiskopa Srpskog molitveno i saborno je proslavljen u manastiru Đurđevi Stupovi, gdje su, u subotu 27. januara 2018, Svetu Arhijerejsku Liturgiju služili Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit kemerovski i prokopjevski G. Aristarh i Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije sa sveštenstvom i monaštvom pomenutih Eparhija.

U prazničnom bogosluženju, koje su pratili Arhijerejski hor Kemerovske Mitropolije i crkveni hor Svete mati Anastasije, molitveno su učestvovali brojni vjernici.

U toku Liturgije u čin ipođakona rukoproizveden je monah Evtihije, sabrat manastira Đurđevi Stupovi.

Riječima arhipastirske besjede obratio se Preosvećeni Episkop Joanikije, čestitajući sabranom narodu, sveštenstvu, monaštvu i uvaženim gostima iz Ruske pravoslavne Crkve praznik Svetog Save. Ovaj svenarodni praznik, po riječima Njegovog Preosveštenstva, proslavlja se u Eparhiji budimljansko-nikšićkoj, prvenstveno, kroz sveta bogosluženja i divne narodne svečanosti u svakom gradu Eparhije.

Prilikom proslavljanja ovakvih svetitelja u Eparhiju budimljansko-nikšićku dolaze, često, i gosti iz Rusije. Oni za nas nijesu gosti, jer ih doživljavamo kao braću, kao nama najbliže i najdraže, naglasio je Episkop Joanikije, pozdravljajući riječima srdačne dobrodošlice Visokopreosvećenog Mitropolita Aristarha, koji dolazi sa blagoslovom  Svjatjejšeg Patrijarha moskovskog i sve Rusije G. Kirila i prenosi blagoslov Ruske pravoslavne Crkve, bratskog ruskog pravoslavnog naroda i cijele Rusije.

Praznik Svetog Save, Prvog Arhiepiskopa i prosvetitelja srpskog Episkopu Joanikiju, sveštenstvu, monaštvu i vjernom narodu, čestitao je i Mitropolit Aristarh, ističući da je ovaj dan značajan za Srpsku Crkvu, ali i za sve pravoslavne hrišćane.

On je naglasio da je Sveti Sava učinio mnogo i za ruski narod zahvaljujući njegovoj  knjizi Krmčija, kojom se Ruska pravoslavna Crkva rukovodila nekoliko vjekova u svojoj istoriji. U Ruskoj Crkvi Sveti Sava srpski praznuje se 25. januara zajedno sa Svetom velikomučenicom Tatijanom.

Mitropolit kemerovski i prokopjevski G. Aristarh je, ovom prilikom, Preosvećenom Episkopu Joanikiju uručio na dar prestoni krst sa željom da se moli za sveštenoslužitelje i vjerni narod Kemerovske Mitropolije, a naročito za rudare, koji žive i rade u tom kraju. Manastir Đurđevi Stupovi darivan je ikonom Sabora kemerovskih svetitelja, koja je Eparhijska ikona, blagoslovljena od strane Patrijarha Kirila.