1

Промоција трећег броја Љетописа Бањана и Рудина

Име: 10.03.2018 Banjani i rudinjani; Опис: Промоција трећег броја Љетописа Бањана и Рудина Тип: audio/mpeg

У оквиру годишњих свечаности, које је у славу Митрополита хаџи Саве Косановића, организовало Удружење Бањана и Рудина „Владика Сава Косановић“, у Црквено-народном дому Светог Василија Острошког у Никшићу, 3. марта 2018, одржана је промоција трећег броја Љетописа Бањана и Рудина.

Промоцији је присуствовао Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије, који је један од оснивача Удружења Бањана и Рудињана „Владика Сава Косановић“, предсједник Удружења Бранислав Баћовић, те бројни Бањани, Рудињани и пријатељи овог славног племена.

Као и претходни, и овај, трећи број годишњака Љетопис Бањана и Рудина доноси садржаје из области историје, етнологије, сакралног наслеђа, народног стваралаштва, савремене књижевности, посвећујући посебну пажњу личностима поријеклом из Бањана и Рудина, које су својим дјелом задужиле нашу националну културу, науку, умјетност.

Прва, централна рубрика, посвећена је Владици Сави Косановићу, која уз путопис Владике Саве Косановића о Синају, доноси текстове: Живка Ђурковића (Зборовања – Хаџи Сава), Андрије Копривице (Рад Митрополита Саве Косановића на отварању и уређењу Сарајевске богословије) и Будимира Алексића (Књига о великом српском духовнику и културном прегаоцу).

Љетопис се, и у овом броју, ослања на ауторе поријеклом из Бањана и Рудина, уважавајући посебност сваког аутора и акцентујући његов лични допринос у конкретној сфери дјеловања, а дужна пажња посвећена је конкретним историјским догађајима, као што су битка на Граховцу, поводом јубилеја – 160 година; устанцима и бојевима у Херцеговини од половине 19. вијека, који кулминирају битком на Вучјем долу 1876.

О часопису су говорили: др Будимир Алексић, Веселин Матовић, Вишња Косовић, Чедо Баћовић и Милутин Мићовић, главни уредник Љетописа.

Вече промоције употпунили су: хор Преподобне мати Ангелине, под диригентском палицом Ане Бојић, Кристина Јоцовић и Милица Булатовић, које су читале одломке из текстова, народни гуслар Илија Миљанић.