1

Promocija trećeg broja Ljetopisa Banjana i Rudina

Ime: 10.03.2018 Banjani i rudinjani; Opis: Promocija trećeg broja Ljetopisa Banjana i Rudina Tip: audio/mpeg

U okviru godišnjih svečanosti, koje je u slavu Mitropolita hadži Save Kosanovića, organizovalo Udruženje Banjana i Rudina „Vladika Sava Kosanović“, u Crkveno-narodnom domu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću, 3. marta 2018, održana je promocija trećeg broja Ljetopisa Banjana i Rudina.

Promociji je prisustvovao Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije, koji je jedan od osnivača Udruženja Banjana i Rudinjana „Vladika Sava Kosanović“, predsjednik Udruženja Branislav Baćović, te brojni Banjani, Rudinjani i prijatelji ovog slavnog plemena.

Kao i prethodni, i ovaj, treći broj godišnjaka Ljetopis Banjana i Rudina donosi sadržaje iz oblasti istorije, etnologije, sakralnog nasleđa, narodnog stvaralaštva, savremene književnosti, posvećujući posebnu pažnju ličnostima porijeklom iz Banjana i Rudina, koje su svojim djelom zadužile našu nacionalnu kulturu, nauku, umjetnost.

Prva, centralna rubrika, posvećena je Vladici Savi Kosanoviću, koja uz putopis Vladike Save Kosanovića o Sinaju, donosi tekstove: Živka Đurkovića (Zborovanja – Hadži Sava), Andrije Koprivice (Rad Mitropolita Save Kosanovića na otvaranju i uređenju Sarajevske bogoslovije) i Budimira Aleksića (Knjiga o velikom srpskom duhovniku i kulturnom pregaocu).

Ljetopis se, i u ovom broju, oslanja na autore porijeklom iz Banjana i Rudina, uvažavajući posebnost svakog autora i akcentujući njegov lični doprinos u konkretnoj sferi djelovanja, a dužna pažnja posvećena je konkretnim istorijskim događajima, kao što su bitka na Grahovcu, povodom jubileja – 160 godina; ustancima i bojevima u Hercegovini od polovine 19. vijeka, koji kulminiraju bitkom na Vučjem dolu 1876.

O časopisu su govorili: dr Budimir Aleksić, Veselin Matović, Višnja Kosović, Čedo Baćović i Milutin Mićović, glavni urednik Ljetopisa.

Veče promocije upotpunili su: hor Prepodobne mati Angeline, pod dirigentskom palicom Ane Bojić, Kristina Jocović i Milica Bulatović, koje su čitale odlomke iz tekstova, narodni guslar Ilija Miljanić.