Promocija U Niksicu

Промовисана књига о попу Вулу Глиговићу

Име: 07.06.2018 PROMOCIJA KNJIGE O POPU VUKU GLIGOVICU; Опис: Промовисана књига о попу Вулу Глиговићу Тип: audio/mpeg

Књига “Поп Вуле Глиговић, јунак, пјесник и видовњак“, аутора Чеда Баћовића представљена је у Словенском културном центру у Никшићу, у суботу 2. јуна 2018.

Promocija U Niksicu 2У промоцији је учествовао Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије, који је казао да је о попу Вулу Глиговићу слушао још у дјетињству од предака и памтиша интересантне приче, сјећања о овом свештенику који је био специфичан по много чему. У народу се причало да је његова молитва за кишу или очување усјева била јака, па ипак, најчешће се помињао, подсјетио је Владика, његов приговор књазу Николи због Бањана у Колима, јер је био осјетљив на редослед помињања јунака и изостављање заслужних.

Поп Вуле Глиговић, рођен 1844. у Кленку, у Бањанима, припада плејади знаменитих бањских и не само бањских духовника, поред Владике Саве Косановића, игумана Теодосија Мишковића, попа Крста Копривице, попа Шпира Вуловог Глиговића, из новијег времена игумана Лукијана Зечевића и многих других који ишту спомена, јер је људско сјећање крхко и варљиво, а књига најтрајнији споменик, рекао је Чедо Баћовић.

Promocija U Niksicu 3Професор Веселин Матовић, рецензент књиге, је казао да је ово дјело инспиративно не само због освјетљавања лика попа Вула Глиговића, знаменитог свештеника, племеника, ратника, једног од најугледнијих Бањана и Рудињана у његовом времену, него и у смислу освјетљавања цијеле породице Глиговић, која је, у кратком времену, дала низ веома значајних личности које својим значајем и угледом надилазе локални простор.