Promocija U Niksicu

Promovisana knjiga o popu Vulu Gligoviću

Ime: 07.06.2018 PROMOCIJA KNJIGE O POPU VUKU GLIGOVICU; Opis: Promovisana knjiga o popu Vulu Gligoviću Tip: audio/mpeg

Knjiga “Pop Vule Gligović, junak, pjesnik i vidovnjak“, autora Čeda Baćovića predstavljena je u Slovenskom kulturnom centru u Nikšiću, u subotu 2. juna 2018.

Promocija U Niksicu 2U promociji je učestvovao Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije, koji je kazao da je o popu Vulu Gligoviću slušao još u djetinjstvu od predaka i pamtiša interesantne priče, sjećanja o ovom svešteniku koji je bio specifičan po mnogo čemu. U narodu se pričalo da je njegova molitva za kišu ili očuvanje usjeva bila jaka, pa ipak, najčešće se pominjao, podsjetio je Vladika, njegov prigovor knjazu Nikoli zbog Banjana u Kolima, jer je bio osjetljiv na redosled pominjanja junaka i izostavljanje zaslužnih.

Pop Vule Gligović, rođen 1844. u Klenku, u Banjanima, pripada plejadi znamenitih banjskih i ne samo banjskih duhovnika, pored Vladike Save Kosanovića, igumana Teodosija Miškovića, popa Krsta Koprivice, popa Špira Vulovog Gligovića, iz novijeg vremena igumana Lukijana Zečevića i mnogih drugih koji ištu spomena, jer je ljudsko sjećanje krhko i varljivo, a knjiga najtrajniji spomenik, rekao je Čedo Baćović.

Promocija U Niksicu 3Profesor Veselin Matović, recenzent knjige, je kazao da je ovo djelo inspirativno ne samo zbog osvjetljavanja lika popa Vula Gligovića, znamenitog sveštenika, plemenika, ratnika, jednog od najuglednijih Banjana i Rudinjana u njegovom vremenu, nego i u smislu osvjetljavanja cijele porodice Gligović, koja je, u kratkom vremenu, dala niz veoma značajnih ličnosti koje svojim značajem i ugledom nadilaze lokalni prostor.