2

Proslavljen Badnji dan i Božić u Vraki kod Skadra

Ime: 13.01.2018 VRAKA SKADAR BOZIC; Opis: Proslavljen Badnji dan i Božić u Vraki kod Skadra Tip: audio/mpeg

Sa blagoslovom Njegovog Blaženstva Arhiepiskopa tiranskog i albanskog g. Anastasija Janulatosa i Njegovog Visokopreosveštenstva Arhiepiskopa cetinjskog i Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Amfilohija, svečano je proslavljen Badnji dan i Božić u Vraki kod Skadra.

Na Badnji dan, u subotu 6. januara 2018. godine, badnjake su ispred crkve Presvete Trojice u Vraki blagosiljali sveštenici Albanske pravoslavne crkve, o. Nikola Petani i novorukopoloženi đakon Ivan Popović, porijeklom iz Vrake.
Posle osveštavanja badnjaka, domaćini su priredili posno posluženje za sve prisutne.

Svetu liturgiju na praznik Roždestvo Hristovo, u nedelju 7. januara 2018. godine, služio je protojerej-stavrofor Radomir Nikčević, arhijerejski namjesnik hercegnovski i direktor IIU Svetigora.

U oltaru su čtecirali profesor Cetinjske bogoslovije Apolon Miščenko i njegov sinovac Sergej Miščenko, dok je za pjevnicom pojao Aleksandar Vujović, profesor Cetinjske bogoslovije i urednik Katihetskog programa Radio Svetigore.

Liturgiji su pored vjernog naroda iz Vrake i Skadra, prisustvovali i ambasador Republike Srbije u Albaniji g. Miroljub Zarić i konzul i prvi savjetnik g-đa Dragana Vučićević, bivši ministar vjera i kulture u Vladi Republike Crne Gore g. Budumir Dubak, predsjednik Udruženja Morača-Rozafa g. Pavle Brajović-Jakoja, predsjednik Društva Sveti Jovan Vladimir iz Skadra g. Simo Ajković i profesor srpskog jezika u Skadru g. Svetozar Ćiraković.

Pročitavši Sveto Jevanđelje, sabranom vjernom narodu riječima besjede obratio se o. Radomir, govoreći im o ovaploćenju Sina Božijeg i njegovom značaju za spasenje cijelog roda ljudskog.

Čestitajući ovaj radosni praznik, koji se unazad više od dvije decenije redovno proslavlja u Vraki, prenio je pozdrave Mitropolita Amfilohija, ujedno zablagodario i Arhiepiskopu Anastasiju, na blagoslovu da se u Vraki okupljaju braća i sestre Srbi koji žive na ovim prostorima i da se u Crkvi Presvete Trojice služi liturgija. On je pozdravio i predstavnike Ambasade Republike Srbije u Albaniji.

Posle pričešća o. Radomir Nikčević i delegacija Mitropolije crnogorsko-primorske, podijelila je vjernima i djeci božićne poklone, kao i časopise „Ćirilko“, „Svetigora“ i crkvene kalendare, još jednom pozdravivši sve prisutne sa radosnijim pozdravom Mir Božji-Hristos se rodi-Vaistinu se rodi.

Na kraju liturgije u crkvi Presvete Trojice u Vraki stigli su i sveštenici Albanske Pravoslavne Crkve, sveštenik Nikola Petani i đakon Ivan Popović.

Posle liturgije o. Radomir je dao izjave i za tri televizije, govoreći o velikom prazniku Božiću, koji se sa radošću proslavlja u Vraki i Skadru, i o blagoslovenom suživotu i ljubavi koja se projavljuje upravo oko crkve Presvete Trojice u Vraki, između vjernika pravoslavne, rimokatoličke i muhamedanske vjere.

On je medijima izjavio da cijeni to što je zakon o pravima nacionalnih manjina usvojen od albanske skupštine.

Upitam za stav Srpske Pravoslavne Crkve o Kosovu i Metohiji, o. Radomir Nikčević, izjavio je da je „Kosovo sveta srpska zemlja“, i dodao na Kosovu i Metohiji Srbija ima mnogo svojih manastira i crkava i svetih mjesta. On je  pozvao da narodi ovih prostora treba da žive u harmoniji i ljubavi, imajući u vidu da je Balkan blagoslovio Gospod Bog i da su ovuda hodili Sveti Apostoli.

Posle liturgijskog sabranja priređena je trpeza ljubavi, sa koje su Njegovom Visokopreosveštenstvu Arhiepiskopu cetinjskom Mitropolitu crnogorsko-primorskom g. Amfilohiju, povodom praznika Roždestva Hristovog i povodom mitropolitivog osamdesetog rođendana, čestitke uputili g. Pavle Brajović-Jakoja, g. Simo Ajković i g. Budimir Dubak.

Aleksandar Vujović