Ратко Кривокапић

Ратко Кривокапић: Сваки злочин треба расвијетлити и утврдити истину да се не би поновио

Име: 30. 04. 2020 Razgovor sa Ratkom Krivokapicem; Опис: Сваки злочин треба расвијетлити и утврдити истину да се не би поновио Тип: audio/mpeg

Ратко Кривокапић: Сваки злочин треба расвијетлити и утврдити истину да се не би поновио. Када се он прикрива то је још већи злочин

Са Ратком Кривокапићем, предсједником Црквене општине Никшић, разговарали смо о теми братоубиства и богоубиства, које је, по ријечима Високпреосвећеног Митрополита Амфилохија, обиљежило историју Црне Горе и оставило своје несагледиве последице до данас. 

Радећи на родослову свог знаменитог и многобројног братства Ратко је сазнао мноштво драгоцјених историјских чињеница, али га, како каже, као човјека и хришћанина, нарочито прогони и боли један прикривени злочин. Злочин о коме се ћути десио се 1918/1919. године у кући Николе Којичина Кривокапића у Лајев долу у Цуцама.

Ратко Кривокапић, који је по мајци унук Крста Поповића, свједочи о злочину који се догодио његовој породици:

„Одметници које данас неки називају „комитaма” убили су тада Николу Којичина Кривокапића, његову супругу Кајушу, родом Суботић, сина Драга и синовца Кеја. Убијени чланови породице Кривокапић су убачени у кућу, коју су претходно опљачкали и понијели новац и злато, које је Драго Николин зарадио у Америци, кућу запалили, као и штале са живом стоком“, подсјетио је на овај догађај Ратко Кривокапић.

Осврнувши се на иницијативу НВО Европски покрет за владавину права, коју је прихватио градоначелник Цетиња, о изградњи спомен дома породици Звицер, такође, у Цуцама, Кривокапић је саопштио да злочинима који су почињени не треба приступати селективно.

„Молим и захтијевам да се не врши селективно подсјећање на злочин, већ да се то ради по правди Бога истинитог, без обзира о коме се ради, јер злочин је злочин и свако прикривање само продубљује подјеле. Надам се да ће у скорије вријеме доћи до расвијетљавања овог и других злочина од стране компетентних људи од историјске струке, а који држе до истине Божје, јер на нашу заједничку жалост у Црној Гори има још доста страдалничких јама и неопојаних костурница мученика“, казао је Ратко Кривокапић у разговору за Радио Светигору.

Овом приликом изнио је и низ сјећања на свог дједа по мајци Крста Зрнова Поповића, чија личност и дјело трпи фалсификовање од стране квазиисторичара.

Разговор са Ратком Кривокапићем урадила је Сенка Чоловић Шумић.