Ratko Krivokapić

Ratko Krivokapić: Svaki zločin treba rasvijetliti i utvrditi istinu da se ne bi ponovio

Ime: 30. 04. 2020 Razgovor sa Ratkom Krivokapicem; Opis: Svaki zločin treba rasvijetliti i utvrditi istinu da se ne bi ponovio Tip: audio/mpeg

Ratko Krivokapić: Svaki zločin treba rasvijetliti i utvrditi istinu da se ne bi ponovio. Kada se on prikriva to je još veći zločin

Sa Ratkom Krivokapićem, predsjednikom Crkvene opštine Nikšić, razgovarali smo o temi bratoubistva i bogoubistva, koje je, po riječima Visokpreosvećenog Mitropolita Amfilohija, obilježilo istoriju Crne Gore i ostavilo svoje nesagledive posledice do danas. 

Radeći na rodoslovu svog znamenitog i mnogobrojnog bratstva Ratko je saznao mnoštvo dragocjenih istorijskih činjenica, ali ga, kako kaže, kao čovjeka i hrišćanina, naročito progoni i boli jedan prikriveni zločin. Zločin o kome se ćuti desio se 1918/1919. godine u kući Nikole Kojičina Krivokapića u Lajev dolu u Cucama.

Ratko Krivokapić, koji je po majci unuk Krsta Popovića, svjedoči o zločinu koji se dogodio njegovoj porodici:

„Odmetnici koje danas neki nazivaju „komitama” ubili su tada Nikolu Kojičina Krivokapića, njegovu suprugu Kajušu, rodom Subotić, sina Draga i sinovca Keja. Ubijeni članovi porodice Krivokapić su ubačeni u kuću, koju su prethodno opljačkali i ponijeli novac i zlato, koje je Drago Nikolin zaradio u Americi, kuću zapalili, kao i štale sa živom stokom“, podsjetio je na ovaj događaj Ratko Krivokapić.

Osvrnuvši se na inicijativu NVO Evropski pokret za vladavinu prava, koju je prihvatio gradonačelnik Cetinja, o izgradnji spomen doma porodici Zvicer, takođe, u Cucama, Krivokapić je saopštio da zločinima koji su počinjeni ne treba pristupati selektivno.

„Molim i zahtijevam da se ne vrši selektivno podsjećanje na zločin, već da se to radi po pravdi Boga istinitog, bez obzira o kome se radi, jer zločin je zločin i svako prikrivanje samo produbljuje podjele. Nadam se da će u skorije vrijeme doći do rasvijetljavanja ovog i drugih zločina od strane kompetentnih ljudi od istorijske struke, a koji drže do istine Božje, jer na našu zajedničku žalost u Crnoj Gori ima još dosta stradalničkih jama i neopojanih kosturnica mučenika“, kazao je Ratko Krivokapić u razgovoru za Radio Svetigoru.

Ovom prilikom iznio je i niz sjećanja na svog djeda po majci Krsta Zrnova Popovića, čija ličnost i djelo trpi falsifikovanje od strane kvaziistoričara.

Razgovor sa Ratkom Krivokapićem uradila je Senka Čolović Šumić.