Naucni Skup

Naučni skup „Život i stradanje u Zeti–Crnoj Gori u XVII vijeku“

Sa naučnog skupa „Život i stradanje u Zeti–Crnoj Gori u XVII vijeku“ održanog u Svetosavskom domu u Momišićima 23. marta 2018. povodom proslave 330 godina od stradanja Momišićkih mučenika

Naučnim skupom na temu „Život i stradanje u Zeti – Crnoj Gori u XVII vijeku“ u Svetosavskom domu u Crkvi Svetog Đorđa i Sveta 42 Novomučenika momišićka u Podgorici, danas je počelo dvodnevno obilježavanje 330 godina od stradanja četrdeset momišićkih đaka i njihovih dva sveštenoučitelja, koje je Sulejman paša Bušatlija spalio 1688.  na Malom brdu u Momišićima kao odmazdu za tada izgubljene bitke sa Crnogorcima.

 

Naučini skup na kojem je desetak naučnika i istraživača iz raznih uglova govorilo o životu tokom 17. vijeka, koji je ostao upamćen kao period velikog stradanja pravoslavnog naroda na ovim prostorima, blagoslovio je i otvorio Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije.

 

Predavanje dr. Vasilja Jovovića na temu “Morejski rat i prilike u Pećkoj patrijaršiji u 17. vijeku“.

 

Referat Željka Vujadinovića, koji je bio spriječen da prisustvuje skupu, na temu “Vjerske konverzije na prostoru današnje Crne Gore“ pročitao je Boris Musić iz informativne službe podgoričkog Sabornog hrama.

 

Predavanje Smilje Vlaović “O Staropodgoričkoj kapeli za vrijeme turske okupacije“.

 

Predavanje profesora Marine Odak Mihailović na temu “Heraldička obilježja porodice Popović“.

 

Predavanje publiciste Jovana Markuša na temu “Momišići u vladarskim poveljama Nemanjića“.

 

Predavanje Milene Martinović sa Cetinja na temu “Sudbina rukopisnog nasleđa u 17. vijeku u Cetinjskoj Mitropoliji“.

 

Predavanje predstavnika bratstva Popovića Nemanje Popovića Momišićki manastir i bratstvo Popovića u predanju i dokumentima“.

 

Predavanje istoričara Predraga Vukića na temu “Oslobodilačka borba Stare Crne Gore i Brda“.