Василије Јовановић

Шеснаестогодишњи гимназијалац из Котора Василије Јовановић први до Часног крста

Ученик Гимназије Котор, шеснаестогодишњи Василије Јовановић, први је допливао до Часног крста данас на Богојављање у Бигови.

У организацији Српске православне црквене општине грбаљске, Одбора цркве Светог Николе, у Бигови је у 11 часова одржано пливање за Часни крст. Претходно је у цркви у девет часова одржана литургија коју је служио отац Јован Рајак, а у 10 и 30  и литија.

„Бог се јави, ваистину се јави“, казао је кратко након што је изашао из хладне воде Јовановић и поручио својим вршњацима да се „као млади људи чувају и пазе од бројних изазова свакодневног живота највише што могу, јер ће их онда и Бог чувати“.

Парох доњогрбаљски Јован Рајак је за Радио Котор казао да је задодовљан што се ове године по други пут плива за часни крст у Бигови.

„Видим да је пливање за Часни крст подржано у парохији. Имали смо око 20-так учесника. Надам се да ће се традиција наставити. Поздрав слушаоцима Радио Котора који славе. Бог се јави, ваистину се јави“, поручио је отац Рајак.

Члан Српске православне црквене општине грбаљске Одбора цркве Светог Николе у Бигови Иво Лазаревић се захвалио свим људима добре воље. „Традицију ћемо наставити“, поручио је Лазаревић.

Члан которске МЗ Бигова Станко Лазаревић казао је да пливање за Часни крст значи много за ово мјесто, као и за цијели Грбаљ и Котор.

„Традиција ће бити настављена и убудуће. Најважније је да су међу мјештанима и људима добре воље, слога и мир“, поручио је Лазаревић.

Најмлађи учесник, десетогодишњи мјештанин Немања Лазаревић, казао је да му није представљало проблем да заплива у мору од само 13-так степени, најавивши да ће и даље учествовати у пливању за Часни крст и да ће једног дана и он бити најбржи.

Забиљежили смо и да је за Часни крст данас у Бигови пливала и једна представница њежнијег пола, а организатори су се потрудили да се учесници и гости окријепе уз печење из Чачка, кувано црмничко црно вино са циметом и колаче и приганице које су припремиле домаћице из Бигове.

Предраг Николић