Vasilije Jovanović

Šesnaestogodišnji gimnazijalac iz Kotora Vasilije Jovanović prvi do Časnog krsta

Učenik Gimnazije Kotor, šesnaestogodišnji Vasilije Jovanović, prvi je doplivao do Časnog krsta danas na Bogojavljanje u Bigovi.

U organizaciji Srpske pravoslavne crkvene opštine grbaljske, Odbora crkve Svetog Nikole, u Bigovi je u 11 časova održano plivanje za Časni krst. Prethodno je u crkvi u devet časova održana liturgija koju je služio otac Jovan Rajak, a u 10 i 30  i litija.

„Bog se javi, vaistinu se javi“, kazao je kratko nakon što je izašao iz hladne vode Jovanović i poručio svojim vršnjacima da se „kao mladi ljudi čuvaju i paze od brojnih izazova svakodnevnog života najviše što mogu, jer će ih onda i Bog čuvati“.

Paroh donjogrbaljski Jovan Rajak je za Radio Kotor kazao da je zadodovljan što se ove godine po drugi put pliva za časni krst u Bigovi.

„Vidim da je plivanje za Časni krst podržano u parohiji. Imali smo oko 20-tak učesnika. Nadam se da će se tradicija nastaviti. Pozdrav slušaocima Radio Kotora koji slave. Bog se javi, vaistinu se javi“, poručio je otac Rajak.

Član Srpske pravoslavne crkvene opštine grbaljske Odbora crkve Svetog Nikole u Bigovi Ivo Lazarević se zahvalio svim ljudima dobre volje. „Tradiciju ćemo nastaviti“, poručio je Lazarević.

Član kotorske MZ Bigova Stanko Lazarević kazao je da plivanje za Časni krst znači mnogo za ovo mjesto, kao i za cijeli Grbalj i Kotor.

„Tradicija će biti nastavljena i ubuduće. Najvažnije je da su među mještanima i ljudima dobre volje, sloga i mir“, poručio je Lazarević.

Najmlađi učesnik, desetogodišnji mještanin Nemanja Lazarević, kazao je da mu nije predstavljalo problem da zapliva u moru od samo 13-tak stepeni, najavivši da će i dalje učestvovati u plivanju za Časni krst i da će jednog dana i on biti najbrži.

Zabilježili smo i da je za Časni krst danas u Bigovi plivala i jedna predstavnica nježnijeg pola, a organizatori su se potrudili da se učesnici i gosti okrijepe uz pečenje iz Čačka, kuvano crmničko crno vino sa cimetom i kolače i priganice koje su pripremile domaćice iz Bigove.

Predrag Nikolić