епископ јоаникије

Слава цркве Светог Николаја у Војном Селу код Плава

Име: 22.05.2019 Vladika Joanikije; Опис: Слава цркве Светог Николаја у Војном Селу код Плава Тип: audio/mpeg

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је, у сриједу 22. маја 2019, Свету Архијерејску Литургију, поводом празника Пренос моштију Светог оца Николаја, храмовске славе цркве, посвећене Светом Николају у Војном Селу код Плава.

Саслуживало је свештенство и свештеномонаштво Епархије уз молитвено учешће вјерног народа.

Данашњи празник и храмовну славу сабранима је честитао Преосвећени Епископ Јоаникије, подсјетивши да чесне моштији Светог Николаја, које су на овај свети дан пренијете из Мире Ликијске, почивају у Барију и сабирају све хришћане. Спомен Светог Николаја, по Владикиним ријечима, нарочито, поштују православни хришћани и притичу његовим моштима, као и побожни католици, сви му се моле, јер је Свети отац Николај, у вријеме земаљског живота, вјерно служио Господу Исусу Христу, Светој Тројици и Цркви Божјој, носио Бога живог у свом срцу, у својим мислима, у својој души.

Уз благодатну помоћ Божју, додао је Владика, чинио је људима многа доброчинства и чудеса, болесне лијечио, немоћне подизао, сиромашне тјешио и помагао, тужне ободравао, а свету православну вјеру штитио као зеницу свог ока.

„Свети Николај се у Цркви Божјој прославља и поштује као апостол Христов и увијек га помињемо послије Светих апостола, који су били свједоци Христових дјела, свједоци Његовог васкрсења, а Свети Николај, који је живио, неколико вјекова послије апостола, својим духовним очима је видио Христа Господа и настанио Га у свом срцу“, бесједио је Епископ  будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

Домаћини славља у Војном Селу, у спомен Светог Николаја Мирликијског, били су: Милутин, Веселин, Мартин и Ранко Турковић. Заједничарење је настављено уз трпезу братске љубави, коју је овим поводом, припремио Синиша Раденовић.