Dani Ruske Kulture Otvaranje

Slave prijateljstvo dva naroda

Ime: 15. 04. 2018 OTVARANJE DANA RUSKE KULTURE MITROPOLIT IZLOZBA; Opis: Dani ruske kulture u Herceg Novom Tip: audio/mpeg

U galeriji „Josip Bepo Benković” otvaranjem izložbe „U susret ruskom caru – Romanovi – carsko služenje” u subotu, 7. aprila počela je osmodnevna kulturna manifestacija „Dani ruske duhovnosti i kulture” u Herceg Novom.

Besjedom o ruskom caru Nikolaju II, mitropolit Amfilohije je ukazao na veze naroda Crne Gore i Rusije koje datiraju još iz vremena kada su Rusi oslobađali Boku i ovaj kraj od austrijske i Napoleonove vlasti.

– Važno mjesto u toj istorijskoj vertikali saradnje ima i ruski car Nikolaj II o kome govori ova izložba koja je pred nama. Smrt carske porodice nije samo sudbina Rusije, već čitavog svijeta, rekao je vladika i dodao da buđenje sjećanja na carske mučenike nosi posebni značaj u 2018. godini kada se navršava 100 godina od tragičnog stradanja poslednjeg ruskog imperatora i njegove porodice.

Na otvaranju „Dana ruske duhovnosti i kulture” govorio je i predsjednik opštine Herceg Novi Stevan Katić.

Pročitano je i pozdravno obraćanje asmbasadora Rusije u Crnoj Gori Sergeja Gricaja, da je održavanje ovakvih manifestacija potvrda tradiconalno bratskih odnosa između naroda Rusije i Crne Gore.

U kulturno-umjetničkom programu učestvovao je crkveni hor „Sveti Sava” i solistkinje Svetlana Bubanja i Jelena Pavlović Golotva.
Kultura lijek za nesporazume

Drugo veče „Dana ruske duhovnosti i kulture” u Herceg Novom obilježio je koncert folklornog asambla „Rodnik” koji radi u Italiji a u svoje redove okuplja uglavnom umjetnike iz Rusije i Ukrajine. Koncert u Dvorani „Park” imao je dva dijela. U prvom su izvedene pjesme i igre iz Rusije sa 12 numera, a po prvi put za publiku u Herceg Novom asambl je izveo staru srpsku pjesmu „O, ružo rumena”.

Program je završen poznatom ukrajinskom pjesmom „Marušja”.

Publika je uživala u izvrsnim plesnim koreografijama u više od dva sata programa.