Dani Ruske Kulture Otvaranje

Славе пријатељство два народа

Име: 15. 04. 2018 OTVARANJE DANA RUSKE KULTURE MITROPOLIT IZLOZBA; Опис: Дани руске културе у Херцег Новом Тип: audio/mpeg

У галерији „Јосип Бепо Бенковић” отварањем изложбе „У сусрет руском цару – Романови – царско служење” у суботу, 7. априла почела је осмодневна културна манифестација „Дани руске духовности и културе” у Херцег Новом.

Бесједом о руском цару Николају II, митрополит Амфилохије је указао на везе народа Црне Горе и Русије које датирају још из времена када су Руси ослобађали Боку и овај крај од аустријске и Наполеонове власти.

– Важно мјесто у тој историјској вертикали сарадње има и руски цар Николај II о коме говори ова изложба која је пред нама. Смрт царске породице није само судбина Русије, већ читавог свијета, рекао је владика и додао да буђење сјећања на царске мученике носи посебни значај у 2018. години када се навршава 100 година од трагичног страдања последњег руског императора и његове породице.

На отварању „Дана руске духовности и културе” говорио је и предсједник општине Херцег Нови Стеван Катић.

Прочитано је и поздравно обраћање асмбасадора Русије у Црној Гори Сергеја Грицаја, да је одржавање оваквих манифестација потврда традицонално братских односа између народа Русије и Црне Горе.

У културно-умјетничком програму учествовао је црквени хор „Свети Сава” и солисткиње Светлана Бубања и Јелена Павловић Голотва.
Култура лијек за неспоразуме

Друго вече „Дана руске духовности и културе” у Херцег Новом обиљежио је концерт фолклорног асамбла „Родник” који ради у Италији а у своје редове окупља углавном умјетнике из Русије и Украјине. Концерт у Дворани „Парк” имао је два дијела. У првом су изведене пјесме и игре из Русије са 12 нумера, а по први пут за публику у Херцег Новом асамбл је извео стару српску пјесму „О, ружо румена”.

Програм је завршен познатом украјинском пјесмом „Марушја”.

Публика је уживала у изврсним плесним кореографијама у више од два сата програма.