Sveti ispovednik Dositej Vasić Mitropolit zagrebački

Sveti Dositej Zagrebački Ispovjednik

Mitropolit Dositej Vasić rođen je u Beogradu 5. decembra 1887. godine. Gimnaziju i bogosloviju završio je u rodnom gradu, a Duhovnu akademiju sa stepenom bogoslovlja u Kijevu 1904. godine Nakon dvogodišnjih studija bogoslovskih i filosofskih nauka na Berlinskom univerzitetu, studirao je u Lajpcigu i ekspirimentalnu filosofiju.

Monaški postrig i čin jerođakona primio je još kao učenik Bogoslovije. Za suplenta Bogoslovije Svetog Save u Beogradu postavljen je 1907, a dve godine kasnije (1909) nastavio je studije na Sorboni. Krajem 1910. godine prešao je u Ženevu gde je boravio sve do objave Balkanskog rata. Sveti arhijerejski sinod izabrao ga je maja 1913. godine za episkopa. Iste godine, 25. maja posvećen je za episkopa Niškog. Početkom Prvog svetskog rat, posle niza neprilika, vladika Dositej je interniran. U svoju Eparhiju vratio se tek 1918. godine. Posle normalizacije stanja, vladika Dositej je izabran za potpredsednika Središnjeg arhijerejskog sabora i u tom svojstvu je učestvovao u pregovorima sa Carigradskom patrijaršijom.

Tri godine proveo je na misionarskom radu u Čehoslovačkoj. Za prvog arhijereja novoustrojene Zagrebačke eparhije postavljen je 1931. godine. Njegov boravak u Zagrebu upamćen je po brojnim haritativnim delima. U ovom gradu osnovao je i pravoslavni manastir posvećen Svetoj Petki. Za vreme bolesti patrijarha srpskog Varnave, kao najstariji član Svetog arhijerejskog sinoda vodio je poslove Srpske crkve. Posle patrijarhove smrti, do izbora novog patrijarha 1938. godine, vladika Dositej je administrirao Beogradsko-karlovačkom arhiepiskopijom. Po izbijanju Drugog svetskog rata mitropolit Dositej je uhapšen i zatočen u zatvoru zagrebačke policije u Petrinjskoj ulici.

Kao težak bolesnik premešten je u bolnicu gde je mučen i zlostavljan od tamošnjih časnih sestara. Tako izmučen, u besvesnom stanju, stigao je u Beograd, u manastir Vavedenje, gde ga je brižno negovalo sestrinstvo ovog manastira. Od teških posledica zlostavljanja umro je 13. januara 1945. godine u manastiru Vavedenju i sahranjen u porti ovog manastira.

Tropar (glas 1):

Pravoslavija nastavniče, blagočestija učitelju i čistoti, vseljenija svjetilniče, Ahijerejev Bogodohnovenoje udobrenije Dositeje premudre: učenmi tvoimi vsja prosvjetil jesi, cjevnice duhovnaja, moli Hrista Boga spastisja dušam našim.