Veselin Matovic

Светосавскa академијa у Жупи Никшићкој

Светосавском академијом, која је у четвртак 1. фебруара 2018, одржана у Жупи Никшићкој, завршене су овогодишње свечаности које су, у славу Светог Оца нашег Саве, првог Архиепископа и просветитеља српског, организоване широм Епархије будимљанско-никшићке.

Свештенству, монаштву и бројном вјерном народу, сабраном у мјесном домуу Дучицама, Светосавском бесједом обратио се професор Веселин Матовић.

Он је, између осталог, казао да је Светосавље друго име за Српство, схваћено не као етничка него, првенствено, као духовно-етичка категорија. Рођењем се може бити Србин, а не бити Светосавац, али и Светосавац, а рођењем не бити Србин. Многи су, нажалост, рођени као Срби, али нијесу били Светосавци, него су постали највећи непријатељи Срба и Српства. Светосавац се не постаје рођењем, него духовним узрастањем и зријевањем – усвајањем светосавске љествице вриједности: светосавског христољубља, светосавске етике, светосавског родољубља, за шта је потребан тјелесни и духовни подвиг – страдање и жртвовање“, поручио је у свечаној Светосавској бесједи проф. Матовић.

У културно-умјетничком програму су наступили: етно група Свети Евстатије, гуслар Никола Крулановић,КУД Жупа, етно појац Бранка Зечевић, Ева Зечевић, Теодора Кораћ, Анђела Јокић.