Veselin Matovic

Svetosavska akademija u Župi Nikšićkoj

Svetosavskom akademijom, koja je u četvrtak 1. februara 2018, održana u Župi Nikšićkoj, završene su ovogodišnje svečanosti koje su, u slavu Svetog Oca našeg Save, prvog Arhiepiskopa i prosvetitelja srpskog, organizovane širom Eparhije budimljansko-nikšićke.

Sveštenstvu, monaštvu i brojnom vjernom narodu, sabranom u mjesnom domuu Dučicama, Svetosavskom besjedom obratio se profesor Veselin Matović.

On je, između ostalog, kazao da je Svetosavlje drugo ime za Srpstvo, shvaćeno ne kao etnička nego, prvenstveno, kao duhovno-etička kategorija. Rođenjem se može biti Srbin, a ne biti Svetosavac, ali i Svetosavac, a rođenjem ne biti Srbin. Mnogi su, nažalost, rođeni kao Srbi, ali nijesu bili Svetosavci, nego su postali najveći neprijatelji Srba i Srpstva. Svetosavac se ne postaje rođenjem, nego duhovnim uzrastanjem i zrijevanjem – usvajanjem svetosavske ljestvice vrijednosti: svetosavskog hristoljublja, svetosavske etike, svetosavskog rodoljublja, za šta je potreban tjelesni i duhovni podvig – stradanje i žrtvovanje“, poručio je u svečanoj Svetosavskoj besjedi prof. Matović.

U kulturno-umjetničkom programu su nastupili: etno grupa Sveti Evstatije, guslar Nikola Krulanović,KUD Župa, etno pojac Branka Zečević, Eva Zečević, Teodora Korać, Anđela Jokić.