Vladika Joanikije

Из Немањиног Полимља: Светосимеоновска академија у Беранама

Име: 01 03 2018 sveti semeon u beranama; Опис: Светосимеоновска академија у Беранама Тип: audio/mpeg

Поводом празника Светог Симеона Мироточивог у Беранама је, у понедјељак 26. фебруара 2018, одржана свечана академија.

Сабрање у славу Светог Симеона Мироточивог, у беранском Центру за културу, благословио је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије, који је поздравио присутно свештенство, монаштво, вјерни народ са којим и предсједника СО Беране г.-дина Горана Киковића.

Владика је казао да цио српски народ прославља Светог Симеона Мироточивог, а нарочити разлог за светковину тог дивног празника имају у Беранама.

Слиједећи ктиторство Светог Симеона Мироточивог, подижемо Саборни храм у Беранама, који је посвећен слави Божјој и Светом Симеону Мироточивом,нагласио је Епископ Јоаникије, додајућу да је Свети Симеон Мироточиви она личност у српском роду која се доживљава као темељ зато што је он нашао темељ свега: и Цркве, и државе, и културе, и просвете, и родољубља, и човјекољубља. Нашао је Христа Господа и на Њега се ослонио.

„Његово житије је пребогато, али је богатије оно које се исписивало и које се исписује после његовог упокојења, нарочито од момента када га је Господ објавио као свог Светог угодника, точењем светог мира из његових светих моштију, као знак највеће светости и непосредног присуства благодати Пресветог Духа“, указао је Његово Преосвештенство.

O.predrag Scepanovic

Свечану бесједу одржао је протојереј Предраг Шћепановић, парох подгорички, који је своје празнично слово посветио знаним и незнаним Васојевићима, који су војевали у бескомпромисним борбама за људско достојанство у 17, 18, 19. и 20. вијеку.

Славећи Светог Симеона Мироточивог, по ријечима о. Предрага, ми славимо оно што је најљепше и најузвишеније у српској историји.

У културно-умјетничком програму академије, коју су организовали Епархија будимљанско-никшићка и Црквена општина Беране, учествовали су: црквени хор „Свете мати Анастасије“, етно група „Свети Евстатије“, КУД „Коло“, пјевачки састав „Цар Душан Силни“, вокалне солисткиње сестре Савић и народни гуслар Марко Нововић.