Vladika Joanikije

Iz Nemanjinog Polimlja: Svetosimeonovska akademija u Beranama

Ime: 01 03 2018 sveti semeon u beranama; Opis: Svetosimeonovska akademija u Beranama Tip: audio/mpeg

Povodom praznika Svetog Simeona Mirotočivog u Beranama je, u ponedjeljak 26. februara 2018, održana svečana akademija.

Sabranje u slavu Svetog Simeona Mirotočivog, u beranskom Centru za kulturu, blagoslovio je Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije, koji je pozdravio prisutno sveštenstvo, monaštvo, vjerni narod sa kojim i predsjednika SO Berane g.-dina Gorana Kikovića.

Vladika je kazao da cio srpski narod proslavlja Svetog Simeona Mirotočivog, a naročiti razlog za svetkovinu tog divnog praznika imaju u Beranama.

Slijedeći ktitorstvo Svetog Simeona Mirotočivog, podižemo Saborni hram u Beranama, koji je posvećen slavi Božjoj i Svetom Simeonu Mirotočivom,naglasio je Episkop Joanikije, dodajuću da je Sveti Simeon Mirotočivi ona ličnost u srpskom rodu koja se doživljava kao temelj zato što je on našao temelj svega: i Crkve, i države, i kulture, i prosvete, i rodoljublja, i čovjekoljublja. Našao je Hrista Gospoda i na Njega se oslonio.

„Njegovo žitije je prebogato, ali je bogatije ono koje se ispisivalo i koje se ispisuje posle njegovog upokojenja, naročito od momenta kada ga je Gospod objavio kao svog Svetog ugodnika, točenjem svetog mira iz njegovih svetih moštiju, kao znak najveće svetosti i neposrednog prisustva blagodati Presvetog Duha“, ukazao je Njegovo Preosveštenstvo.

O.predrag Scepanovic

Svečanu besjedu održao je protojerej Predrag Šćepanović, paroh podgorički, koji je svoje praznično slovo posvetio znanim i neznanim Vasojevićima, koji su vojevali u beskompromisnim borbama za ljudsko dostojanstvo u 17, 18, 19. i 20. vijeku.

Slaveći Svetog Simeona Mirotočivog, po riječima o. Predraga, mi slavimo ono što je najljepše i najuzvišenije u srpskoj istoriji.

U kulturno-umjetničkom programu akademije, koju su organizovali Eparhija budimljansko-nikšićka i Crkvena opština Berane, učestvovali su: crkveni hor „Svete mati Anastasije“, etno grupa „Sveti Evstatije“, KUD „Kolo“, pjevački sastav „Car Dušan Silni“, vokalne solistkinje sestre Savić i narodni guslar Marko Novović.