Vladika Joanikije

У Андријевици је одржана свечана Светосавска академија

Име: 26.01. 2018. VLADIKA JOANIKIJE SVETOSAVSKA AKADEMIJA ANDRIJEVICA; Опис: У Андријевици је одржана свечана Светосавска академија Тип: audio/mpeg

У Андријевици је, у четвртак 25. јануара 2018, одржана свечана Светосавска академија, коју су, по благослову Епископа будимљанско-никшићког Г. Јоаникија, организовали ЦО Андријевица и ЈУ Центар за културу и спорт „Михаило Лалић“ из Андријевице.

Присутни вјерни народ, свештенство и монаштво Епархије, благословио је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије, који је и одржао светосавску бесједу.

Владика је нагласио да предстоји обиљежавање великих јубилеја у Епархији будимљанско-никшићкој.

„Следеће године прослављамо 800 година од оснивања Српске православне Цркве, од хиротоније Светог Саве за првог Архиепископа Српског, од времена када су тадашњи културни, хришћански народи Европе и свијета препознали српски народ као зрео народ, који је достигао своје пуно достојанство“.

„У свјетлости великог јубилеја оснивања Српске Цркве, у свјетлости Савиног лика сагледавамо и друге јубилеје. Ми ћемо у нашој Епархији, ове године, посебно обиљежити један значајан јубилеј у оквиру Светосавских свечаности – стогодишњицу од мучеништва Светог цара Николаја II Романова и његове породице, који су страдали 1918. од бољшевика“, казао је Преосвећени Епископ Јоаникије.

У програму Светосавске академије у Андријевици наступили су: пјевачко друштво „Цар Душан Силни“ из Берана, црквени хор „Светог Николе“ из Бијелог Поља којим руководи Јулијана Вујошевић, сестре Марија, Христина и Ирина Савић, народни гуслар Илија Палдрмић, етно група „Свети Евстатије“ из Берана.