Akademija Berane

У Беранама одржана Светосавска духовна академија

У организацији Епархије будимљанско-никшићке и ЦО Беране, у петак, 26. јануара 2018, у Беранама је одржана Светосавска духовна академија.

Пред препуном салом Центра за културу учеснике академије, госте, свештенство, монаштво и сабрани народ, архипастирским словом благословио је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

Владика је казао да овогодишња прослава Светог Саве у Епархији будимљанско-никшићкој организована је у духу великих и значајних јубилеја: осам вјекова од оснивања Српске православне Цркве и хиротоније Светог Саве за првог Архиепископа Српског, који ће бити прослављен следеће године, стогодишњице ослобођења наше отаџбине и стогодишњице од мученичког страдања Светог цара Николаја II Романова и његове породице.

Светосавску бесједу одржао је проф. др Душан Крцуновић, наводећи да  овогодишња Светосавска светковина најављује годину у којој се обиљежавају два важна догађаја: вијек од побједоносног завршетка Великог рата за ослобођење и уједињење српског народа, али и страдања Свете царске породице Романов.

Стогодишњицу побједе у Првом свјетском рату српски народ, оцијенио је Крцуновић, обиљежава у позицији раслабљеног духовно-културног идентитета, уздрманог народног јединства и угрожене слободе. Некада присне, пријатељске и братске српско-руске везе, по његовим ријечима, изложене су пријетњама и притисцима са стране, а те везе успоставио је још Свети Сава преко руског манастира Пантелејмона на Светој Гори.

Изведен је богат духовни, културно-умјетнички програм, који је потврдио да када се удруже љубав, труд и таленат успјех не изостаје, упркос материјалним околностима. Сви учесници духовне академије у Беранама, принијели су, својом љубављу, трудом и талентом, мало уздарје Светом Оцу нашем Сави, па је програм протекао у свечарској, достојанственој и емотивној атмосфери. Томе су допринјели: црквени хор „Свете мати Анастасије“, етно група „Свети Евстатије“, пјевачка група „Цар Душан Силни“, гуслар Бошко Вујачић, пјевачка клапа „O dive bel canto“, а нарочито Архијерејски хор Кемеровске Митрополије из Русије и рецитатор Василије Лалошевић, позивајући нас стиховима Ј.Ј.Змаја да увијек славимо спомен Светитеља Саве, првог српског просвјетитеља и оца нашег отачаства, утемељитеља Цркве и њеног првог архиепископ, зачетника школства, књижевности, црквеног и грађанског законодавства, неимара, ктитора, хуманисту, космополиту, мисионара, државника и дипломату. Водитељ програма био је Васко Драговић.