Akademija Berane

U Beranama održana Svetosavska duhovna akademija

U organizaciji Eparhije budimljansko-nikšićke i CO Berane, u petak, 26. januara 2018, u Beranama je održana Svetosavska duhovna akademija.

Pred prepunom salom Centra za kulturu učesnike akademije, goste, sveštenstvo, monaštvo i sabrani narod, arhipastirskim slovom blagoslovio je Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije.

Vladika je kazao da ovogodišnja proslava Svetog Save u Eparhiji budimljansko-nikšićkoj organizovana je u duhu velikih i značajnih jubileja: osam vjekova od osnivanja Srpske pravoslavne Crkve i hirotonije Svetog Save za prvog Arhiepiskopa Srpskog, koji će biti proslavljen sledeće godine, stogodišnjice oslobođenja naše otadžbine i stogodišnjice od mučeničkog stradanja Svetog cara Nikolaja II Romanova i njegove porodice.

Svetosavsku besjedu održao je prof. dr Dušan Krcunović, navodeći da  ovogodišnja Svetosavska svetkovina najavljuje godinu u kojoj se obilježavaju dva važna događaja: vijek od pobjedonosnog završetka Velikog rata za oslobođenje i ujedinjenje srpskog naroda, ali i stradanja Svete carske porodice Romanov.

Stogodišnjicu pobjede u Prvom svjetskom ratu srpski narod, ocijenio je Krcunović, obilježava u poziciji raslabljenog duhovno-kulturnog identiteta, uzdrmanog narodnog jedinstva i ugrožene slobode. Nekada prisne, prijateljske i bratske srpsko-ruske veze, po njegovim riječima, izložene su prijetnjama i pritiscima sa strane, a te veze uspostavio je još Sveti Sava preko ruskog manastira Pantelejmona na Svetoj Gori.

Izveden je bogat duhovni, kulturno-umjetnički program, koji je potvrdio da kada se udruže ljubav, trud i talenat uspjeh ne izostaje, uprkos materijalnim okolnostima. Svi učesnici duhovne akademije u Beranama, prinijeli su, svojom ljubavlju, trudom i talentom, malo uzdarje Svetom Ocu našem Savi, pa je program protekao u svečarskoj, dostojanstvenoj i emotivnoj atmosferi. Tome su doprinjeli: crkveni hor „Svete mati Anastasije“, etno grupa „Sveti Evstatije“, pjevačka grupa „Car Dušan Silni“, guslar Boško Vujačić, pjevačka klapa „O dive bel canto“, a naročito Arhijerejski hor Kemerovske Mitropolije iz Rusije i recitator Vasilije Lalošević, pozivajući nas stihovima J.J.Zmaja da uvijek slavimo spomen Svetitelja Save, prvog srpskog prosvjetitelja i oca našeg otačastva, utemeljitelja Crkve i njenog prvog arhiepiskop, začetnika školstva, književnosti, crkvenog i građanskog zakonodavstva, neimara, ktitora, humanistu, kosmopolitu, misionara, državnika i diplomatu. Voditelj programa bio je Vasko Dragović.