Niksic Matica

U Nikšiću je održano veče Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori

Ime: 11.05.2019 DANI MATICE SRPSKE DRUSTVA CLANOVA U CRNOJ GORI; Opis: U Nikšiću je održano veče Matice srpske - Društva članova u Crnoj Gori Tip: audio/mpeg

U organizaciji Crkvene opštine Nikšić, u petak 10. maja 2019, u okviru manifestacije „Dani Svetog Vasilija Ostroškog“, koja se održava u Nikšiću, održano je veče Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori.

Mr Milorad Durutović, član Izvršnog odbora Društva, naveo je nekoliko osnovnih podataka o djelatnosti ovog udruženja, podsjetivši je da je Matica srpska – Društvo članova u Crnoj Gori osnovana kao NVU 2010. u Podgorici sa ciljem njegovanja duhovnog i kulturnog života, razvijanja i promovisanja književnosti, umjetnosti i nauke.

Matica srpska – Društvo članova u CG je, po riječima prof. dr Draga Perovića, člana Izvršnog odbora, dio jedne i jedinstvene Matice srpske, jednog od ugaonih temeljaca savremene srpske kulture i nauke. On je predstavio dosadašnju, devet godina dugu, izdavačku djelatnost Matice, čija su prva izdanja, kao naučni odgovor, vezana za politički projekat „skubljenja“ srpskog jezika, a, potom su, imajući u vidu da se srpski jezik ne brani samo naučnom istinom i dokazivanjem, već i stvaralaštvom na srpskom jeziku, izdali niz proznih i poetskih knjiga, više djela istoriografske tematike i veoma zapažena pravno-politička ostvarenja.

Predsjednik Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori, prof. dr Jelica Stojanović je, kao veoma značajno, izdvojila da je Matica 2012. izdala fototipsko izdanje odabranih listova Ilovačkog prepisa, tj. nomokanona ili Zakonopravila Svetog Save, povodom jubileja – 750 godina od tog najstarijeg sačuvanog prepisa Zakonopravila. Još uvijek nije organizovana promocija jednog od najznačnijih njihovih izdanja.

U drugom dijelu večeri autori, čije stvaralaštvo je objavila Matica srpska – Društvo članova u Crnoj Gori, predstavili su se čitanjem svojih tekstova: Milica Bakrač, Radinko Krulanović, Janko Jelić, Radisav Bato Đurković.

U ime Crkvene opštine Nikšić, veče je, uvodnom riječju, otvorio protojerej-stavrofor Slobodan Jokić, arhijerejski namjesnik nikšićki.