Niksic Matica

У Никшићу је одржано вече Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори

Име: 11.05.2019 DANI MATICE SRPSKE DRUSTVA CLANOVA U CRNOJ GORI; Опис: У Никшићу је одржано вече Матице српске - Друштва чланова у Црној Гори Тип: audio/mpeg

У организацији Црквене општине Никшић, у петак 10. маја 2019, у оквиру манифестације “Дани Светог Василија Острошког”, која се одржава у Никшићу, одржано је вече Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори.

Мр Милорад Дурутовић, члан Извршног одбора Друштва, навео је неколико основних података о дјелатности овог удружења, подсјетивши је да је Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори основана као НВУ 2010. у Подгорици са циљем његовања духовног и културног живота, развијања и промовисања књижевности, умјетности и науке.

Матица српска – Друштво чланова у ЦГ је, по ријечима проф. др Драга Перовића, члана Извршног одбора, дио једне и јединствене Матице српске, једног од угаоних темељаца савремене српске културе и науке. Он је представио досадашњу, девет година дугу, издавачку дјелатност Матице, чија су прва издања, као научни одговор, везана за политички пројекат „скубљења“ српског језика, а, потом су, имајући у виду да се српски језик не брани само научном истином и доказивањем, већ и стваралаштвом на српском језику, издали низ прозних и поетских књига, више дјела историографске тематике и веома запажена правно-политичка остварења.

Предсједник Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори, проф. др Јелица Стојановић је, као веома значајно, издвојила да је Матица 2012. издала фототипско издање одабраних листова Иловачког преписа, тј. номоканона или Законоправила Светог Саве, поводом јубилеја – 750 година од тог најстаријег сачуваног преписа Законоправила. Још увијек није организована промоција једног од најзначнијих њихових издања.

У другом дијелу вечери аутори, чије стваралаштво је објавила Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори, представили су се читањем својих текстова: Милица Бакрач, Радинко Крулановић, Јанко Јелић, Радисав Бато Ђурковић.

У име Црквене општине Никшић, вече је, уводном ријечју, отворио протојереј-ставрофор Слободан Јокић, архијерејски намјесник никшићки.