Spomen Kapela Ubijenim Srbima U Starom Brodu

Stari Brod kod Višegrada

U Starom Brodu obilježeno je 76 godina ustaškog pokolja nad 6.000 Srba

Ime: 24.03.2018- POMEN U STAROM BRODU; Opis: U Starom Brodu obilježeno je 76 godina ustaškog pokolja nad 6.000 Srba Tip: audio/mpeg

U Starom Brodu kod Višegrada obilježeno je 76 godina od ustaškog pokolja nad 6.000 Srba iz istočnog dijele Bosne i Hercegovine.

Parastos je služio Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski g. Hrizostom koji je rekao da mjesto gdje su Srbi stradali treba nazvati svetim jer su tu mučenici prolili krv i okončali zemaljski život, prenosi Srna.

Mitropolit Hrizostom je istakao da je zločin u Starom Brodu učinjen 1942. godine pod komandom Jure Francetića i njegovih crnokošuljaša, ali da 20. vijek nije samo završen stradanjem od 1941. do 1945. godine, nego se isto desilo od 1992. do 1995. godine.O stradanju Srba na ovom području govorio je akademik Matija Bećković.

Prema njegovim riječima Stari Brod je „Titanik“ za koji niko ne zna, iako je u Drini podavljeno više nego u Atlantskom okeanu na brodu za koji zna čitav svijet.

Svjedok ovog tragičnog događaja Risto Borovčanin iz Sokoca navodi da su ljudi, kada su shvatili da se opasnost približava, počeli masovno da skaču u Drinu.

Zločin u Starom Brodu je decenijama prikrivan zarad bratstva i jedinstva u tadašnjoj SFRJ.