Spomen Kapela Ubijenim Srbima U Starom Brodu

Стари Брод код Вишеграда

У Старом Броду обиљежено је 76 година усташког покоља над 6.000 Срба

Име: 24.03.2018- POMEN U STAROM BRODU; Опис: У Старом Броду обиљежено је 76 година усташког покоља над 6.000 Срба Тип: audio/mpeg

У Старом Броду код Вишеграда обиљежено је 76 година од усташког покоља над 6.000 Срба из источног дијеле Босне и Херцеговине.

Парастос је служио Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански г. Хризостом који је рекао да мјесто гдје су Срби страдали треба назвати светим јер су ту мученици пролили крв и окончали земаљски живот, преноси Срна.

Митрополит Хризостом је истакао да је злочин у Старом Броду учињен 1942. године под командом Јуре Францетића и његових црнокошуљаша, али да 20. вијек није само завршен страдањем од 1941. до 1945. године, него се исто десило од 1992. до 1995. године.О страдању Срба на овом подручју говорио је академик Матија Бећковић.

Према његовим ријечима Стари Брод је „Титаник“ за који нико не зна, иако је у Дрини подављено више него у Атлантском океану на броду за који зна читав свијет.

Свједок овог трагичног догађаја Ристо Боровчанин из Сокоца наводи да су људи, када су схватили да се опасност приближава, почели масовно да скачу у Дрину.

Злочин у Старом Броду је деценијама прикриван зарад братства и јединства у тадашњој СФРЈ.