Jarinje

Vladika Teodosije vraćen sa administrativnog prelaza Jarinje; Neprijatno ponašanje šefa carine i bez zaštitnih mera

Njegovo preosveštenstvo Episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski g. Teodosije vraćen je sinoć sa kosovske strane administrativnog prelaza Jarinje dok je putovao iz pravca Raške ka Gračanici. Vladika je bio sam u autu, a prelazak mu nije dozvoljen zbog toga što je prevozio dve kante meda kao poklon za manastir Gračanica. Posvedočio je da je prvi put u 20 godina vraćen sa prelaza, uključujući i to da je iskusio neprijatno ophođenje pripadnika carine, ali i da je, nadređeni u carinskoj smeni večeras sa njim, protivno zakonskim propisima Ministarstva zdravlja Kosova, komunicirao bez zaštitne maske i na nepropisnoj fizičkoj distanci.

Informaciju je za KoSSev potvrdio sam vladika koji se trenutno nalazi u Kosovskoj Mitrovici, a nakon što se vratio za Rašku gde je ostavio poklon, i ponovo prešao preko prelaza.

Oba puta je pretresan i prema njegovim rečima, iskusio je neprijatno ponašanje pripadnika, kako mu je objašnjeno, šefa carine, u sinoćnjoj smeni na Jarinju.

„Ovo je prvi put za 20 godina da me neko vrati sa prelaza. Nisam to očekivao, u autu sam bio sam, dolazio sam iz centralne Srbije, putovao za manastir Gračanica. U gepeku auta sam nosio ove dve kantice kao poklon za sestrinstvo“, kazao je u izjavi za KoSSev vladika Teodosije.

Dodaje da je situacija bila vrlo neprijatna u trenutku kada su ga zaustavili i počeli da pretresaju auto, dok su sa strane negodovali putnici koji su se zadesili u tom trenutku, zbog ovakvog ophođenja prema vladici.

Prema njegovim rečima, posebno je bila neprijatna situacija kada su mu kazali da parkira auto sa strane i da sačeka da dođe, kako su mu kazali, šef smene.

„Kako sam razumeo, šef smene mi je kazao da moram da se vratim iako sam naveo da vrednost onog što imam u autu ne prelazi 150 evra, čak i bez mogućnosti da platim carinu. Odgovorio sam mu gospodine, Vi mene vraćate, a zašto Vi na distanci od pola metra sa mnom razgovarate bez maske i ugrožavate moje zdravlje“, svedoči Preosvećeni.

Po rečima Episkopa Teodosija na njegovo upozorenje, carinski službenik, za kojeg mu je rečeno da je šef smene, samo je odmahnuo rukom.

„Osim što se nisu pridržavali preventivnih mera, posebno neprijatno i razočaravajuće je bilo to što sam osetio u njihovom ponašanju određenu dozu animoziteta prema meni.“

Vladika je posle saznao da se pomenuti šef carine zove MEHMET KELA i da je i svojim kolegama poznat po nacionalističkom i negativnom odnosu prema osobama srpske nacionalnosti, što nije skrivao ni prema Episkopu Teodosiju.

Sa druge strane, vladika je istakao da su se ostali pripadnici KP, među kojima je bilo Srba, ponašala veoma korektno, i da su samo „slegali ramenima“.

Navodi i da se pre 20 dana slična situacija dogodila i još jednom svešteniku Raško-prizrenske eparhije, kojem takođe nisu dozvolili da iz centralne Srbije na Kosovo preveze manju pošiljku za crkvu.

Kako je Episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski g. Teodosije naglasio, on će se u toku dana obratiti ambasadoru OEBS-a, Janu Bratuu, kao i potpredsedniku kosovske vlade, Goranu Rakiću, a Eparhija će o ovom incidentu obavestiti i međunarodne predstavnike na Kosovu i Metohiji.

Izvor: Eparhija raško-prizrenska i kosovsko-metohijska