Jarinje

Владика Теодосије враћен са административног прелаза Јариње; Непријатно понашање шефа царине и без заштитних мера

Његово преосвештенство Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски г. Теодосије враћен је синоћ са косовске стране административног прелаза Јариње док је путовао из правца Рашке ка Грачаници. Владика је био сам у ауту, а прелазак му није дозвољен због тога што је превозио две канте меда као поклон за манастир Грачаница. Посведочио је да је први пут у 20 година враћен са прелаза, укључујући и то да је искусио непријатно опхођење припадника царине, али и да је, надређени у царинској смени вечерас са њим, противно законским прописима Министарства здравља Косова, комуницирао без заштитне маске и на непрописној физичкој дистанци.

Информацију је за КоССев потврдио сам владика који се тренутно налази у Косовској Митровици, а након што се вратио за Рашку где је оставио поклон, и поново прешао преко прелаза.

Оба пута је претресан и према његовим речима, искусио је непријатно понашање припадника, како му је објашњено, шефа царине, у синоћњој смени на Јарињу.

„Ово је први пут за 20 година да ме неко врати са прелаза. Нисам то очекивао, у ауту сам био сам, долазио сам из централне Србије, путовао за манастир Грачаница. У гепеку аута сам носио ове две кантице као поклон за сестринство“, казао је у изјави за КоССев владика Теодосије.

Додаје да је ситуација била врло непријатна у тренутку када су га зауставили и почели да претресају ауто, док су са стране негодовали путници који су се задесили у том тренутку, због оваквог опхођења према владици.

Према његовим речима, посебно је била непријатна ситуација када су му казали да паркира ауто са стране и да сачека да дође, како су му казали, шеф смене.

„Како сам разумео, шеф смене ми је казао да морам да се вратим иако сам навео да вредност оног што имам у ауту не прелази 150 евра, чак и без могућности да платим царину. Одговорио сам му господине, Ви мене враћате, а зашто Ви на дистанци од пола метра са мном разговарате без маске и угрожавате моје здравље“, сведочи Преосвећени.

По речима Епископа Теодосија на његово упозорење, царински службеник, за којег му је речено да је шеф смене, само је одмахнуо руком.

„Осим што се нису придржавали превентивних мера, посебно непријатно и разочаравајуће је било то што сам осетио у њиховом понашању одређену дозу анимозитета према мени.“

Владика је после сазнао да се поменути шеф царине зове МЕХМЕТ КЕЛА и да је и својим колегама познат по националистичком и негативном односу према особама српске националности, што није скривао ни према Епископу Теодосију.

Са друге стране, владика је истакао да су се остали припадници КП, међу којима је било Срба, понашала веома коректно, и да су само „слегали раменима“.

Наводи и да се пре 20 дана слична ситуација догодила и још једном свештенику Рашко-призренске епархије, којем такође нису дозволили да из централне Србије на Косово превезе мању пошиљку за цркву.

Како је Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски г. Теодосије нагласио, он ће се у току дана обратити амбасадору ОЕБС-а, Јану Братуу, као и потпредседнику косовске владе, Горану Ракићу, а Епархија ће о овом инциденту обавестити и међународне представнике на Косову и Метохији.

Извор: Епархија рашко-призренска и косовско-метохијска