Bogoslovija 19

Настављена матура и богословски испит зрелости у Цетињској богословији

У Богословији Светог Петра Цетињског на Цетињу, у петак 3. јуна 2022. године, на празник Светих равноапостолних цара Константина и царице Јелене, настављена је матура и полагање богословског испита зрелости за ученике XXVI генерације Цетињске богословије (2017-2022).

 

Професори и ученици Цетињске богословије молитвено су учествовали у литургијском сабрању у Цетињском манастиру. Литургију су служили свештеномонаси из манастира и свештеници архијерејског намјесништва цетињског.

Bogoslovija 20После литургије, изасланик на матурском испиту протојереј-ставрофор др Ненад Тупеша, ванредни професор Православног богословског Факултета Универзитета у Источном Сарајеву “Свети Василије Острошки” у Фочи, у управној згради Цетињске богословије, одржао је редовну сједницу са члановима Испитног одбора, на којој је утврђен редослед полагања испита предвиђених за петак 3. јуна 2022. године.

Изасланик САС СПЦ и предсједник инспитног одбора на почетку усменог испита саопштио је резултате на писменом раду. Тројица приправника кандидата, Никола Лукић, Филип Марковић и Матија Тапушковић, који су са одличним успјехом завршили трећи, четврти и пети разред у току редовног школовања, и добијања највише оцене на писменом раду, ослобођени су усменог дијела испита.

Bogoslovci 21Полагању усменог дијела матуре и богословског испита зрелости приступило је седам кандидата.

Кандидати приправници полагали су испите из Светог Писма Старог Завјета, Светог Писма Новог Завјета и Црквеног појања са типиком.

У суботу 4. јуна, кандидати приправници, одговараће и показати своја знања из Догматике, Етике, Историје хришћанске цркве и Историје српске цркве, док ће у понедељак 6. јуна, бити организовани испити из Литургике и Црквеног и брачног права.

Александар Вујовић,
професор Богословије Светог Петра Цетињског